Hopp til innhold

Tomms Afrika

Tomm Kristiansen har jobbet som utenrikskorrespondent for NRK i mange år. Afrika har vært hans andre hjemland.

Tomm Kristiansen i studio sammen med programleder Ingergerd Henriksen

Tomm Kristiansen i studio sammen med programleder Ingegerd Henriksen.

Foto: Stein Nybakk / NRK

Tomm Kristiansen begynte i NRK i 1979 som journalist i Dagsnytt, men vi kjenner han best som stemmen som rapporterer fra Afrika.

Han hadde aldri vært i Afrika før han ble sendt dit som korrespondent i 1990, men interessen for det store kontinentet ble vekket som gutt da han hørte misjonærene fortelle og han selv leste om Stanley og Livingstones oppdagelser dypt inne i de ville jungler.

Møte med Mandela

Som korrespondent har han både sett det meste av Afrika og også møtt flere kjente personer. I 1993 møtte han Nelson Mandela i forbindelse med at Mandela vant Nobels fredspris, og forteller om en mann som viser interesse for alle rundt seg.

"Når Mandela snakker til deg skjønner du at han ikke sitter å tenker på noe annet. Han er midt i den samtalen. Først fyller han rommet når han kommer, og så blir du ikke underdanig og redd og sånne ting, men han er en farsskikkelse - også for journalister."

Bøkene om Afrika

Tomm Kristiansen har skrevet flere bøker om Afrika. I 1994 ble han nominert til Brageprisen for boken "Mor Afrika", og han mottok samme år Den store journalistprisen. I 1998 ga han ut en biografi om Henry Morton Stanley, "Mørk Safari", som ble en stor suksess. Han lagde også en radiodokumentar om Stanleys søken etter Livingstone i det indre Afrika, og tok selv turen til Livingstones tilholdssted i Afrika, Ujiji, ved Tanganyikasjøen.

Kristiansen har dekket mange kriger og sultkatastrofer fra Afrika, og for korrespondentbrevet "Jenta og gribben" vant han Årets temaprogram under Radiodager i 2006. Men uansett all elendighet og katastrofer er det alltid håp i Afrika sier Kristiansen.

"En afrikaner som har en bil som ikke lenger går og som har møtt på et problem som ikke kan løses, hans standard uttrykk er: No problems!"

Bakoversnakk med Tomm Kristiansen sendes på NRK Gull mandag 24. oktober.