Hopp til innhold

Tilbakeblikk på ski-VM

Norge er verdens mestvinnende nasjon gjennom tidene når startskuddet går for årets ski-VM i Oslo 23. februar. Mange av medaljene har kommet på hjemmebane.

Bjørn Wirkola
Foto: Aktuell / SCANPIX

Fire ganger tidligere har VM blitt arrangert på norsk jord: I 1930, 1966 og 1982 i Holmenkollen og i Trondheim i 1997. På NRK Gull kan du gjenoppleve noen av de sportslige høydepunktene fra mesterskapene i Oslo.

Arne Bakke hadde tilrettelagt og redigert dette programmet om VM i Oslo i 1966 og 1982.

Jentuten

Gjermund Eggen og Bjørn Wirkola var de største personlighetene i da VM gikk av stabelen i 1966. Hele tre gull ble det på Eggen i langrenn, mens Wirkola tok gull både i normal og stor hoppbakke. "Jentuten" ble et begrep da Ingrid Wigernæs, Berit Mørdre og Inger Aufles tok sølv på 4 x 5 kilometer stafett. Denne sølvmedaljen åpnet en helt ny verden for norske idrettskvinner. Med 8 medaljer ble Norge beste nasjon foran Sovjetunionen og Finland.

Se bilder fra VM i 1966: Ski-VM 1966

Da Brå brakk staven

Oddvar Brå og Alexander Savjalov likt over mål i stafetten i 1982
Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

I 1982 forsynte nordmennene seg enda grovere av medaljefatet. Norge ble igjen beste nasjon med 7 gull, 4 sølv og 3 bronse. Det begynte friskt i herreklassen, da Oddvar Brå ble verdensmester på 15 kilometer. To dager seinere skjedde det som fortsatt står som spikret i nordmenns bevissthet, og som var opphavet til uttrykket ”Hvor var du da Oddvar Brå brakk staven?” Det dreier seg naturligvis om den dramatiske stafetten over 4 x 10 kilometer. Her ble gullet delt mellom Norge og Sovjetunionen.

Se historien om Holmenkollen: Holmenkollen - ideen om oss selv

Medaljerush

En annen som leverte sterke prestasjoner i langrennssporet var Lars Erik Eriksen. Han åpnet forrykende på 30 kilometeren, men endte til slutt på 2. plass bak svenske Thomas Eriksson. På 5-mila tok han i tillegg bronse, og med gull fra stafetten ble det altså en medalje i hver valør på Eriksen. I kvinneklassen var Berit Aunli forgrunnsfiguren. Hun tok totalt fire medaljer – tre av det edleste slaget og sølv på 20 kilometeren etter Raisa Smetanina.

I kombinert ble det umulige plutselig mulig. 14 plassen til Tom Sandberg etter hopprennet ble til et nytt gull for Norge.

Se bilder fra VM i 1982: Ski-VM 1982

Hopp

I hopprennet i Midtstubakken sto kampen mellom Ole Bremseth fra Norge, Jari Puikkonen fra Finland og Armin Kogler fra Østerrike. Kogler sto til slutt igjen som vinner, med Bremseth på bronseplass. I den store bakken i Holmenkollen var det Olav Hansson nordmennene måtte sette sin lit til. Han lå svært godt an etter første omgang. Men værforholdene var vanskelige, og en ung Matti Nykänen knep gullet foran nordmannen. Ingen individelle gull i hopp altså, men lagkonkurransen vant Norge.

Tilbakeblikk på ski-VM går mandag 21. februar på NRK Gull. Reprise søndag 27. februar.