Terfel i Kammertjenerne

Bryn Terfel innleder kammersesongen i NRK P2 på tirsdag.

Bryn Terfel
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Bryn Terfel

Bryn Terfel i garderoben i Bærum Kulturhus før konserten.

Foto: Mari Lunnan / NRK

I november i fjor var den walisiske stjernebassen Bryn Terfel på Norgesbesøk med sin faste akkompagnatør gjennom mange år, Malcolm Martineau. NRK P2 gjorde opptak i Bærum Kulturhus, der duoen holdt en konsert med engelske, walisiske og irske sanger, i tillegg til repertoar av Mozart, Händel, Schubert, og Faure. I løpet av konserten synger Terfel på en rekke språk - noe som krever sin mann.

- Som waliser har jeg sunget mye, men begynte sent å lære klassisk musikk. Jeg var en landens gutt, men etter at jeg som 17-åring begynte på Guildhall School of Music har jeg jobbet hardt for å ta igjen det tapte. Skolen var en stor øyenåpner for alt som måtte læres, og jeg har lagt ned mye arbeid både med uttale av ulike språk og ulike klassiske stilarter. Bare fargelegging av vokaler er et eget felt. Jeg har ikke en klar definert vokal kategori, men beveger meg innenfor mange sjangre, og da blir det mye jobb, sier han.

Tok operapause

I 2008 hadde Terfel operapause, og konsentrert seg om det mindre sangformatet.

- Jeg var lei av opera, og følte at scenelivet begynte å bli automatisk. Jeg måtte ta en pause. Jeg ville tilbake til konsertsteder jeg har trivdes i - konserthus er som restauranter, enkelte trives du i og vil tilbake til, mens andre glemmer du fort. Nå ville jeg tilbake til steder som betyr noe for meg. Men i januar synger jeg min første opera på lenge, i London, i den Flygende Hollender.

Du velger ofte biter fra ulike ting på konsertene dine - og synger sjelden hele sykluser. Hvorfor?

- Jeg velger bare musikk jeg liker. Livet er kort, og man kan dø nårsomhelst, så jeg vil nyte hver dag. Sangerlivet kan fort bli ensomt og trist, så vi må benytte de sjangsene vi har til å gjøre ting vi har glede av. Det er et livsmotto for meg, smiler han.

Hør Terfel i Kammertjenerne på NRK P2:

Tirsdag 6. januar kl. 19.30: Bryn Terfel synger engelske sanger med pianisten Malcolm Martineau. Programleder Mari Lunnan. Opptak fra Bærum Kulturhus fredag 28. november

Tirsdag 13. januar kl. 19.30: Bryn Terfel synger sanger av Mozart, Händel, Schubert, Faure og masse walisisk og irsk med allsang. med pianisten Malcolm Martineau. Programleder Mari Lunnan. Andre del av opptak fra Bærum Kulturhus fredag 28. november

OBS: ny reprisetid i P2 søndag kl. 23.

Terfel intervjues i Store Studio

Terfel synger i Store Studio