NRK Meny
Normal

Svendsens 3. symfoni gjenfunnet

Historien sier at Johan Svendsens tredje symfoni ble brent av komponistens sjalu kone. Nå tror dirigent Bjarte Engeset han har funnet notene!

Johan Svendsen
Foto: Scanpix / SCANPIX

Bjarte Engeset

Dirigenten Bjarte Engeset mener han har funnet Svendsens 3. symfoni.

Foto: Presse

- Jeg tror jeg har funnet en skisse til Svendsens tredje symfoni, det er sannsynlig, mener dirigenten Bjarte Engeset, som lenge har forsket på norsk musikk. Han har tilbragt mange arbeidstimer i arkivene på Det kongelige bibilotek i København, Den Sorte Diamant, og det var her han kom over det han mener kan være notene til Johan Svendsens 3. symfoni.

- Jeg har jobbet mye med Svendsens musikk som dirigent, og har lenge tenkt at det er endel ugjort når det gjelder å kartlegge musikken hans. Og det var en utrolig opplevelse å stå i bibioteket med hvite hansker og finne disse partiturene. Jeg leste notene og hørte musikken inni meg, og tenkte jeg at jeg kanskje er den første som hører dette, smiler Engeset.

Mange spørsmål

Notene er en skisse på 100 sider, med fire satser, der tonearten er E. Det er ikke et fullstendig manuskript, men en mellomting mellom klavernoter og partitur. Engeset har også funnet et avisintervju med Svendsen der han sier at han har brukt tonearten e i sin tredje symfoni.

- Musikken har mørkere toner enn det vi kjenner fra Svendsen fra før, sier Engeset. Dette er ikke av det lette lystige slaget, men mer i retning av Anton Bruckner, mener han.

Men mye er fortsatt uavklart i fohold til det nye funnet.

- Dette er ikke ferdig musikk, men det er kanskje mulig å fullføre den. I så fall må det instrumenteres og skrives ferdig, og det er jeg ikke helt sikker på om er mulig. Men når jeg hører de fine innledningstemaene får jeg jo veldig lyst til å høre helheten.

- Og Svendsen skriver i et brev til komponistkollega Edvard Grieg at han ikke fikk til å fullføre sin tredje symfoni, så da er det jo også etisk et spørsmål om vi skal gjøre det. Jeg vet ikke helt, sier Engeset.

Sjalu kone

Komponisten og dirigenten Johan Svendsen (1840 – 1911) var født i Christiania, men bodde det meste av livet sitt i København. Han hadde en stor musikalsk produksjon, den mest kjente og spilte i dag er Romanse for fiolin og orkester.

Svendsen skrev i følge musikkhistorien tre symfonier. Partiturene til de to første er vel bevart for ettertiden, og spilles også i dag, men den tredje symfonien har hittil ingen hverken sett eller hørt.

Historien sier at det var hans første hustru Sarah Levett Schmidt, som i et anfall av sjalusi og raseri kastet partituret i peisen slik at det brant opp. Hendelsen skal ha blitt brukt av Henrik Ibsen i stykket Hedda Gabler.

- Jeg vet ikke om denne historien er sann, men den sies jo. Nå må vi bare finne ut mer, sier Engeset.