Stemmer fra Blücher

I NRKs arkiver finnes det noen få intervjuer med tyske overlevende fra mannskap og offiserer på Blucher. Nå kan du høre dem.

Blücher sank 9.april 1940
Foto: ARKIVFOTO - fotograf ukjent / Scanpix

Anders Buraas fikk i 1960 et lite intervju med Erwin Engelbrecht, sjefen for 163. infanteridivisjon. Hans ansvar var å innta Oslo og «sikre» Kongen og regjeringen.

Han overtok isteden kommandoen på Blucher da admiral Cummitz oppga skipet.

Maskinvaktsjefen om bord da det smalt var Herbert Lindner.

Han ble intervjuet av Radio Bremen i 1967, og dette opptaket ble siden gitt til NRKs arkiv.

Lindner forteller detaljert om de tekniske skadene på skipet, slagforløpet og den dramatiske svømmeturen i brennende olje da så mange hundre av hans kamerater omkom.

Den tyske krysseren "Blücher" i Drøbaksundet. Krigsskipet blir beskutt og senkes av kanonene på Osca
Foto: ARKIVFOTO - fotograf ukjent / Scanpix

En ung Erik Bye intervjuer

I MUSEUM får vi også høre et klipp med soldaten Alexander Dittzch fra et program Yngvar Ustvedt laget med tre veteraner fra Blucher i 1989.

En av de første reportasjene til Erik Bye i NRK radio er et kort program han laget i 1959 om senkingen av Blucher.

– At folk dreper hverandre på steder som Verdun og Waterloo, det kan vi nesten forstå. Men på et lite sted som Drøbak ? Nei.

Slik åpner Erik Bye sitt minneprogram, som blant annet inneholder intervju med tannlege Vagn Enger som i 1940 var sjef for Koppåsbatteriet som fikk inn 13 fulltreffere og satte Blucher i brann.

I dette sammensatte programmet for NRK Gull får vi høre noen av de tyske intervjuene i sin helhet og også noen korte utdrag fra et program Yngvar Ustvedt laget i 1989 med tyske veteraner.

Noe av dette materialet er også brukt i programmet MUSEUM i P2.
Hør Museum i nettradio

Denne delen inneholder også den historiske Dagsnyttmeldingen kl 22 den 8. april og et intervju med Kong Olav som forteller om hvordan han forberedte seg natt til 9. april for 66 år siden.

Medvirkende:

Fra arkivet: Erik Bye, Vagn Eriksen, Herbert Lindner, Alexander Dittzch, Erwin Engelbrecht, kong Olav og Toralv Øknsnevad.

For øvrig: museumsbestyrer Jan Egil Fjørtoft og Kjell Glosli.

Programleder: Øyvind Arntsen.

LYTT: Tyske stemmer fra Blücher