Hopp til innhold

Stemmen er sjelens speil

Internt her i radioen får vi høre det hele tiden. Det er ikke øynene, men stemmen som er sjelens speil. Det har fått meg til å reflektere over stemmer jeg har hørt på høyt profilerte, klassiske konserter i det siste.

Cellist Truls Mørk

Er celloen sjelens instrument? Truls Mørks norske comeback forrige uke fikk ukens radioblogger til å reflektere rundt det.

Foto: Presse

Ragnhild Veire

Ragnhild Veire, musikkanmelder og kommentator i NRK.

Foto: Trond Kristoffersen / NRK

At stemmen er sjelens speil blir tydelig når stressnivået jager stemmen til radioens programleder opp i fistel. Ingen legger merke til hva som sies, kun den stressede tonen. Radiojournalister blir også raskt avslørt når vi bruker stemmen til å snakke veldig bombastisk og høyt om noe som ikke er viktig i det hele tatt. Det låter hult.

Hør også: P2's Radioblogg 15.1

Stemmen avslører oss

Stemmen har ingen sminke å skjule seg bak. Den er personlig som et fingeravtrykk, og avslører hva vi egentlig føler og tenker. Dette gjelder ikke minst når stemmen begynner å synge.

Hva forteller musikkens stemmer?

Som klassisk musikkanmelder har jeg de siste ukene opplevd noen svært ulike sangstemmer, både på konserter og ved Den Norske Opera&Ballett. Dette har vært klassiske musikkutøvere som nyter til dels stor stjernestatus. Det jeg har hørt har fått meg til å reflektere litt over hva disse stemmene egentlig forteller meg. Jeg har forsøkt å lytte til dem med utgangspunkt i stemmen som sjelens speil. Det jeg har hørt vitner vel så mye om livets opp- og nedturer som om musikken selv.

Hør hele Radiobloggen her:

Radiobloggen sendes i NRK P2 fredag 4.2 kl 21.50, lørdag 5.2 kl 10.50 samt søndag 6.2 kl 21.50.