NRK Meny
Normal

Den lille havfruen i Bjørvika

Lengsel, kjærlighet, svik og død er ingrediensene i eventyroperaen "Rusalka" av Antonin Dvorak og Jaroslav Kvapil.

Solveig Kringlebotn og Miroslav Dvorsky i Rusalka

Sopranen Solveig Kringlebotn som Rusalka og den tsjekkiske tenoren Miroslav Dvorsky som Prinsen fra oppsetningen av ”Rusalka” på Den Norske Opera & Ballett.

Foto: Erik Berg (Den Norske Opera & Ballett)

Handlingen i ”Rusalka” utspiller seg i et eventyrland i en eventyrtid.
Operateksten bygger på flere kilder. Først og fremst ligger fortellingen “Undine” skrevet av Friedrich de la Motte Fouqué i bunnen av handlingen, men librettoen har også elementer fra H.C. Andersens eventyr ”Den Lille Havfrue”.

Akt 1:
Tre nymfer driver gjøn med vannånden. Mens de andre alvene og havfruene leker i måneskinnet ved stranden sitter Rusalka alene og drømmer om prinsen hun er forelsket i. Hun ønsker at hun var et menneske, men vannånden advarer henne mot menneskene.

Rusalka oppsøker heksa Jezibaba og ber henne om råd. Hvis Rusalka blir forvandlet til et menneske, vil hun bli stum. Hvis hun mister prinsens kjærlighet, blir hun forvandlet til en ond ånd som må leve i dypet av sjøen og som av og til kommer til overflaten for å lokke menn i døden. Rusalka godtar betingelsene og hun forvandles til en vakker ung pike. Slik møter hun prinsen, som blir betatt av hennes skjønnhet og tar henne med til sitt slott.

Akt 2:
Det forberedes bryllup mellom Rusalka og prinsen. Blant gjestene er det en fremmed fyrstinne som er sjalu på Rusalka, og som prøver å lokke prinsen i sitt garn. Ryktene forteller at prinsen allerede er lei av Rusalka.

Vannånden har en anelse om Rusalkas sørgelige skjebne og oppsøker henne på slottet. Rusalka vil prøve å vinne prinsen tilbake igjen, men hun lykkes ikke.
Vannånden forbarmer seg over henne og tar henne med tilbake til innsjøen, mens han forteller prinsen hva som venter ham. Den fremmede fyrstinnen ler og erklærer at han kan følge sin brud ned i dypet.

Akt 3:
Rusalka sitter på stranden og sørger. Heksa Jezibaba råder henne til å ta blodig hevn over han som sviktet henne. Prinsen plages av dårlig samvittighet og oppsøker Rusalka for å få en slutt på det hele. Hun prøver å avverge at han kysser henne, for gjør han det vil han komme til å dø. Prinsen bryr seg ikke om konsekvensene, han synker ned i armene hennes og tar i mot det dødelige kysset. I det Rusalka vender tilbake til dypet ber hun Gud være hans sjel nådig.

Rusalka: Solveig Kringlebotn, sopran
Prinsen: Miroslav Dvorsky, tenor
Den fremmede fyrstinnen: Itziar Galdos, sopran
Vannånden: Magne Fremmerlid, bass
Jezibaba:Randi Stene, mezzosopran
Viltvokteren: Svein Erik Sagbråten, tenor
Kjøkkengutten: Signe Sannem Lund, mezzosopran
Første skogsnymfe: Mariann Fjeld Olsen, sopran
Andre skogsnymfe: Anne-Carolyn Schlüter, mezzosopran
Tredje skogsnymfe: Julia Faylenbogen, alt
En jeger: Ulf Øien, tenor

Operakoret
Operaorkestret
Dirigent: Eivind Gullberg Jensen
Opptak fra Den Norske Opera & Ballett 16. september -09