Hopp til innhold

Tsarinaens tøfler-Tsjaikovskijs juleopera

I en liten ukrainsk landsby - i en scenografi inspirert av maleren Marc Chagalls billedverden - utspiller juleeventyret ”Tsarinaens tøfler” seg.

Djevelen og heksa Solokha

Djevelen: Maxim Mikhailov og Heksa Solkha: Larissa Diadkova

Foto: Bill Cooper / Royal Opera House

Handlingen foregår i Dikanka, en liten landsby i Ukraina og i St. Petersburg på slutten av 1700-tallet.

Del 1, Scene 1: På Solokha´s tak.
Mens heksa Solokha beundrer månens skjønnhet kommer Djevelen og innleder en flørt med henne. Han har kommet til landsbyen for å hevne seg på hennes sønn, Vakula, som har malt et fornærmende portrett av ham på kirkeveggen.

Scene 2: Snøstorm
Djevelen setter i gang en fryktelig storm for å skape forvirring i landsbyen. Han får månen til å forsvinne slik at han kan stjele den. Heksa Solokha og Djevelen rir på sine kosteskaft opp mot himmelen.
Landsbyboerne, Chub og Panas, går seg vill i snøstormen.

Scene 3: Chubs hus.
Oxana, den vakreste piken i landsbyen sitter hjemme og betrakter sin skjønnhet i et speil. Vakula kommer og uttrykker sin kjærlighet overfor henne, men hun overser beileren totalt.
Chub, Oxanas far og Panas kommer deisende inn i huset. Vakula kjenner dem ikke igjen i mørket. Han tror de er tjuvpakk og han kaster dem på dør.

Scene 4: Solokhas hus.
Solokha og Djevelen kommer tilbake fra sin tur på kosteskaftene og Djevelen legger ann på Solokha. Det banker på døren. Det er borgermesteren som er kommet i samme ærend – han er nemlig også forelsket i Solokha. Djevelen gjemmer seg i en sekk for ikke å bli oppdaget av Borgermesteren.

Igjen bankes det på døren. Borgermesteren vil heller ikke bli oppdaget, så han gjemmer seg også i en sekk. Det er skolemesteren som i likhet med de to andre er på frierføtter. Det banker nok en gang på døren. Inn kommer Chub i samme ærend og da har også skolemesteren krøpet ned i en sekk for å gjemme seg.

Da sønnen i huset Vakula like etter kommer for å besøke sin mor har også Chub søkt tilflukt i en sekk. Vakula er trist fordi Oxana ikke gjengjelder hans kjærlighet. Han bærer med seg alle de tunge sekkene i det han forlater morens hus.

Scene 5: På landsbyens torg.
Landsbyboerne danser på torget for å feire julekvelden. En av Dikankas kjekke gutter viser frem sin kjæreste og hun har på seg et par pene tøfler. Oxana er sjalu og hun utfordrer Vakula til å skaffe henne tsarinaens tøfler. Klarer han det, vil hun gifte seg med ham!
Vakula gir seg i vei. Før han drar setter han fra seg alle sekkene der på torget – bortsett fra en. Solokhas beilere, bortsett fra en, kryper så ut av de forlatte sekkene – til alles forskrekkelse.

Del 2, Scene 1: Den forheksede innsjøen.
Vakula er så nedslått at han tenker på å drukne seg i innsjøen. Akkurat i det han skal kaste seg i vannet, spretter Djevelen ut av den siste sekken som Vakula har båret med seg. Djevelen tilbyr Vakula en handel: Han vil hjelpe Vakula til å få tak i Tsarinaens tøfler, som betaling vil Djevelen ha Vakulas sjel.

Scene 2: I St. Petersburg.
Vakula og Djevelen flyr til St. Petersburg for å finne tsarinaen – Katarina den Store. De kommer seg inn i slottet der det holdes stort juleball. De ser litt på dansen, stjeler så tsarinaens tøfler og skynder seg av sted.

Scene 3: I kirken.
I landsbyen sørger både Vakulas mor og Oxana. De tror at Vakula har druknet seg i innsjøen.
Men Vakula er ikke død. Han er kommet tilbake til landsbyen til både morens og Oxanas glede.
Vakula gir Oxana tsarinaens tøfler og hun går med på å gifte seg med ham i det hun sier at det er han hun vil ha – ikke tøflene!

Scene 4: Bryllup!

Oxana: Olga Guryakova, sopran
Vakula: Vsevolod Grivnov, tenor
Solokha: Larissa Diadkova, mezzosopran
Chub: Vladimir Matorin, bass
Djevelen: Maxim Mikhailov, baryton
Skolemesteren: Vyacheslav Voynarovsky, tenor
Pan Golova: Alexander Vassiliev, bass
Panas: John Upperton, tenor
Hans Høyhet: Sergei Leiferkus, bass
Seremonimesteren: Jeremy White, bass

Kor og Orkester fra The Royal Opera House, Covent Garden
Dirigent: Alexander Polianichko
Opptak fra The Royal Opera House, Covent Garden 1. desember -09