Skuespilleren og tingene

I 2009 laget Agnes Moxnes en portrettserie med forskjellige skuespillere. Skuespillerne fikk en oppgave før de møtte til intervju: Ta med deg en ting som betyr noe for deg.

Vi møter Wenche Foss som den invalide Mrs Stevenson

Wenche Foss er en av skuespillerne du kan høre i 'Skuespilleren og tingene'.

Foto: (arkiv) / NRK

Pål Sverre Valheim Hagen

Førstemann ut er Pål Sverre Valheim Hagen. Han ble særlig kjent for publikum da han spilte hovedrollen i TV-serien "Buzz Aldrin" som ble sendt høsten 2011. Han har sin bakgrunn fra Det Norske Teatret og Hålogaland Teater. Han hadde først tenkt å bli marinbiolog, men begynte i stedet på Teaterskolen og ble hentet direkte derifra til å spille "Raskolnikov" på Hålogaland Teater.

Buzz Aldrin

Pål Sverre Valheim hagen fra TV-serien 'Buzz Aldrin'.

Foto: Oscar Lovnér / NRK

Pål Sverre Valheim Hagen var også med i den store flotte "Lang dags ferd mot natt". Forestillingen gikk landet rundt på Riksteateret, og her spilte han mot Liv Ullmann og Bjørn Sundquist.
Du kan høre programmet på NRK Gull 3. april 2012

Hør et kutt fra programmet her:

Wenche Foss

Den tredje skuespilleren vi møter i Agnes Moxnes serie "Skuespilleren og Tingene " er Wenche Foss. Den store divaen som hele landet kjente var preget av sykdom da Agnes Moxnes møtte henne, men det er likevel en sprudlende og levende Wenche Foss vi får høre. Wenche Foss hadde hele landet som publikum. Hun spilte på flere teater, men Nationaltheatret var hennes hovedbase. Hun er også kjent fra mange filmer og fjernsynsprogram. Mange husker henne som Besta i Vestavind som NRK sendte i 1994/95. På teateret hadde hun mange store roller blant annet i stykker av Ibsen og Bjørnson. Mange så henne som Mor Åse i Peer Gynt, og hun valgt Bjørnsons "Når den ny vin blomstrer" som sin avskjedsforestilling på Nationaltheatret . Men hun fortsatte å spille i mange år etter sin avskjed, ja faktisk nesten helt fram til hun døde. Hun var en allsidig skuespiller med både store, tunge roller, men briljerte også i lystspill og komedier.

Hør kutt fra programmet her:


NRK Gull sender et møte med den folkekjære stjernen Wenche Foss 10. april 2012.

Nils Sletta

Tor Neshov (Nils Sletta)

Nils Sletta som grisebonden Tor Neshov i TV-serien 'Berlinerpoplene'.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Nils Sletta er den siste skuespilleren vi møter i serien "Skuespilleren og tingene". Den 66 år gamle skuespilleren kommer fra spelemannsslekt i Tuddal i Telemark. Og han kan traktere fele han også.
Men Nils Sletta er først og fremst skuespiller. Det Norske teatret har vært og er hans base, men han startet som skuespiller ved Riksteatret og har også tilbrakt tid ved Trøndelag Teater. Han óg kjent fra film og fjernsyn. Svært mange satte pris på ham som grisebonden Tor Neshov i serien om "Berlinerpoplene". En rolle som ga ham "Gullruten" og Emmy-nominasjon.

Hør kutt fra programmet her:


Hør programmet med Nils Sletta i NRK Gull 17. april 2012