Politisk babbel fra Nordic Voices

Vokalsekstetten Nordic Voices utforsker politisk babbel og overtonesang på sin nye CD. I går presenterte de musikken på Festspillene i Bergen.

Nordic Voices

Nordic Voices med komponist Lasse Thoresen

Foto: Stein Eide / NRK

Siden 1996 har de seks sangerne i gruppa Nordic Voices utforsket vokalmusikk fra middelalderen og fram til vår egen tid. De har reist mye med musikken sin, og ble også nominert til Spellemannprisen for sin forrige plate.

Nordic Voices

Tone Braaten, Ingrid Hanken, Ebba Rydh, Per Kristian Amundrød, Frank Havrøy og Trond Reinholdsen

Foto: Stein Eide

Nå gir de ut samtidsmusikk på sin ferske CD - med tittelen DJånki don (forenkling av originaltittelen med gamle skrifttegn). Her synger de blant annet musikk av Lasse Thoresen.

- Tittelen på plata er hentet fra et ord i et av verkene til Lasse Thoresen. Vi klødde oss i hodet for å finne en tittel som kunne sammenfatte musikken, og ble til slutt enige om at DJånki don er ganske passende, forteller bassen Frank Havrøy.

- Sjokk å åpne notene

På plata får de seks klassisk skolerte sangerne brynt seg på teknikker fra sjangere som folketonepreget musikk, med overtoner og mikrotonalitet. Minste motstands veg er ikke aktuelt når disse sangerne velger repertoar.

- Det kan være et sjokk å åpne nota for første gang. Du ser gjennom stemmen din, og tenker - hjelpe meg dette klarer jeg aldri verden å lære meg. Men det er bare å sette seg på øvingsrommet og øve og øve til man får hull på byllen. Så møter man de andre som har det på samme måte, og finner etterhvert ut av det sammen, forteller Havrøy.

Gøy på jobb

Og de unge sangerne trives med slitet og øvinga.

- Vi har det veldig gøy på jobb. Vi har mye eksperimentering, og jobber oss fram sammen og lytter til hverandre.

Her dere mye kontakt med komponistene som skriver for dere undervegs i prosessen?

- Det er litt ulikt. Av og til - slik som i Thorsens verk, jobber vi sammen over tid.

Et annet av verkene på den nye plata er Kåre Kolbergs "Plym Plym".

- Dette verket er på mange måter blitt et vokalt standardverk. Det er for meg en slags komprimert politisk babbel. Det er ikke så vokalt vanskelig - utfordringen her er å få det til å henge i hop og organisere lydene og finne en mening, sier Havrøy.

HØR: Nordic Voices i Musikkredaksjonen