NRK Meny
Normal

Barokkens James Dean

26 år gammel døde Giovanni Battista Pergolesi av tæring. I sine siste uker skrev han Stabat Mater og Salve Regina, som framføres på Oslo Kirkemusikkfestival i kveld.

Giovanni Battista Pergolesi
Foto: Wikimedia

I mars 1736 døde Giovanni Battista Pergolesi av tuberkulose, bare 26 år gammel. Tidligere det året hadde han overlatt alle sine eiendeler til sin tante Cecilia og tatt inn på et Fransiskanerkloster. Han visste at han ikke hadde lenge igjen. To av de verkene han skrev i sine siste uker var Stabat Mater og Salve Regina, påskemusikk som beskriver Maria i sorg over sin tapte sønn.

James Dean-effekten

Den overjordisk vakre musikken, og det at komponisten skrev den på sitt dødsleie, skapte et nytt fenomen i barokkens musikkliv: James Dean-effekten. Den unge lovende kunstneren som blir tidlig revet bort, og som blir berømt etter sin død.

Pergolesi, som ikke hadde vært noen spesielt stor figur tidligere, ble raskt et internasjonalt navn. Hans opera La Serva Padrona ble oppført i hele 24 produksjoner, og Stabat Mater ble det mest trykte enkeltverket på hele 1700-tallet. Lenge etter sin død ble Pergolesi i Paris tatt til inntekt for Jean-Jaques Rousseau og det progressive partiet, i ”Pamflettkrigen”, om fransk opera kontra italiensk opera buffa.

Scarlatti og Porpora

I Kammertjenerne skal vi til Oslo Kirkemusikkfestival for å høre denne musikken, i relieff til to andre store figurer i italiensk musikkliv i den samme epoken, nemlig Alessandro Scarlatti og Nicola Porpora.

Scarlatti regnes som den neapolitanske operaens far, og Porpora var også operakomponist, og spesialiserte seg på utviklingen av gode sangere. Blant annet var han læreren til den store kastraten Farinelli.

Orkesteret er et av Italias store tidligmusikknavn: Accademia Bizantina, ledet av cembalisten Ottavio Dantone. Sangerne er sopran Roberta Invernizzi og alt Marina de Liso.

Accademia Bizantina

Accademia Bizantina

Foto: Brema

Direkte på P2

Kammertjenerne gir deg i denne sendingen første halvdel av konserten, med verkene Sinfonia ”Il Trionfo della Vergine assunta in Cielo” av A.Scarlatti, Salve Regina av G.B. Pergolesi og Salve Regina av N. Porpora. Sendingen fortsetter på NRK Klassisk, med pauseinnslag og siste del, bestående av Sinfonia ”L’Assunzione della Beata Vergine” av A. Scarlatti og Stabat Mater av G.B. Pergolesi. Denne musikken vil også bli spilt i en senere utgave av Kammertjenerne.

Programledere: Stein Eide og Torun Kirby Torbo.