Hopp til innhold

Pandora

Fra seilskutetiden: Pandora var skipet som ble sendt ut for å lete etter mytteristene på Bounty. Men så forliste Pandora i en storm utenfor Australia. Vraket ble funnet i 1977, og har vært en sann skattekiste for marinarkeologene.

seilskute

Etter det mye omtalte mytteriet på Bounty i 1789, ble fregatten Pandora sendt ut for å lete etter mytteristene. Pandora fant aldri Bounty, men fjorten av mytteristene dukket opp på Tahiti, og ble med Pandora videre. Dessverre for dem forliste Pandora på hjemturen. Skipet gikk ned i en voldsom storm utenfor den australske kysten. Skipslegen var en av de få som overlevde forliset, og hans beretninger om ulykken har vært til stor hjelp for marinarkeologene. I 1977 fant de vraket av Pandora. Det lå på 33 meters dyp, 120 kilometer fra land. Marinarkeologer har i årevis siden kunnet glede seg over gjenstander fra Pandora, og det de forteller oss om livet på ei skute på slutten av 1700-tallet. Marianne Moen fra Verdt å vite reiste til Australia i 2002, og der møtte hun Peter Gesner som har ledet utgravningen av Pandora. Programmet ble sendt i Verdt å vite i 2002.

Hør: Fregatten Pandora.

Verdt å vites reporter Ivar Grydeland besøkte Dag Nævestad på Norsk Sjøfartsmuseum på Bygdøy i 2003:

Det som kom opp fra havet: Skattejakt på Sjøfartsmuseet.

Et mislykket skip: Kong Sverre - en fiasko.

Ikke alle kuler er runde: Kuler og krutt.

"Fregatten Pandora" og Ivar Grydelands besøk på Sjøfartsmuseet sendes i NRK Gull tirsdag 03.08. kl. 9.00 og kl. 20.00., samt også fredag 06.08. kl. 15.00 og mandag 09.08. kl. 18.00.