Okkenhaug 100 år

Paul Okkenhaug skrev musikken til Spelet på Stiklestad. I dag feirer hjembygda Levanger komponistens 100 års-jubileum.

Paul Okkenhaug

Paul Okkenhaug

Levangermannen, gårdbrukeren, komponisten og organisten Paul Okkenhaug er mannen bak musikken til Norges mest kjente historiske spill, Spelet om Heilag Olav på Stiklestad.

30. juni er det hundre år siden Okkenhaug ble født, og jubileet feires med en konsert i Levanger kirke i hjembygda.

- Paul Okkenhaug var en allsidig komponist, med mange interesser som inspirerte musikken. Han var opptatt av folkemusikken, familien, og naturen og mye annet. Det vil vi vise på denne konserten, forteller prosjektleder Solveig Kolås.

- Eminent improvisatør

Okkenhaug var i mange år fast organist i Levanger Kirke, og var kjent som en dyktig improvisatør. På konserten får publikum høre et opptak av komponisten selv, der han improviserer på seljefløyte og piano. Fløytetonene videreføres av organist i Levanger Kirke i dag, Knut Ola Vang.

Også skuespiller og trønder Ståle Bjørnhaug deltar på jubileumskonserten. Bjørnhaug har spilt mange somre i Spelet på Stiklestad, og ble håndplukket av komponisten selv til spelet da han sang for ham som 17-åring.

- Jeg sang noen av sangene hans, og Okkenhaug overbeviste Gisle Straume, som var instruktør og drivkraft bak spelet, om at jeg som 17 åring passet til å spille den eldre mannen Tormod Koldbrunarskald, forteller Bjørnhaug.

En beskjeden mann

Bjørnhaug beskriver Okkenhaug som en beskjeden og kunnskapsrik mann.

- Han syntes stadig at spelmusikken var for dårlig, og villle trekke den tilbake flere ganger. Men Gisle Straume, som var veldig betatt av musikken presset på. Okkenhaug også kunnskapsrik, og leste for eksempel mye islandsk sagalitteratur. Han var opptatt av krigermentaliteten og poesien i sagalitteraturen, noe spelmusikken også er preget av, sier skuespilleren.

Wolfgang Plagge har laget et jubileumsverk basert på musikalske temaer fra Okkenhaugs musikk som skal framføres under Olsokdagene på Stiklestad senere i sommer.

Hvis du klikker på lydfilen kan du høre Bjørnhaug lese morens brev til den unge komponisten i 1927, og sopran Eir Inderhaug som synger "Eg veit ei lita jente" i Okkenhaugs tonedrakt, med Sveinung Bjelland ved klaveret.

HØR: HØR: Paul Okkenhaug 100 år


Paul Okkenhaug-jubileets hjemmeside.