Hopp til innhold

Nidarosdomen som scene

Olavsfestdagene har først og fremst vært en festival med konserter og gudstjenester. Nå brukes de sceniske mulighetene mer i de monumentale bygningene i Nidaros.

Ståle Kleiberg

Ståle Kleiberg gleder seg til uroppførelsen av 'David og Batseba' i Nidarosdomen

Foto: Olavsfestdagene

Olavsfestdagene har bare i beskjeden grad hatt teaterproduksjoner. Festivalen har vokset seg stor og mangfoldig siden 1963 og domorganist Ludvig Nielsens tid. Da ble den gamle olsokfeiringen fra middelalderen hentet fram igjen med sentrum 29.juli.

”Spelet om Heilag Olav” har i over femti år samlet store skarer på Stiklestad, men ikke bare til glede for Nidarosdomens folk.

De har ment at det er katedralen, som burde stå i sentrum for folks interesse og ikke slagmarken.

Nidarosdomen ble bygget over Hellig Olavs grav, og selv om kisten og de jordiske levninger forsvant under reformasjonen, står kirken som et unikt monument over Olavs betydning gjennom snart tusen år.

Det store formatet

Det har vært etterlyst, ikke minst fra NRK, kirkemusikalsk nyskaping i Nidarosdomen med verker i det store format, - et ”Heimferd” for 2000-tallet. Selv om vi antakelig må vente en stund på det helt store formatet i katedralen, smeller festivalen til med flere teaterproduksjoner i år enn på lenge.

Og i et år da besøkstallet på Stiklestad har sunket dramatisk, fra ca. 20 000 i 2007 til 15 000 i år, er det kanskje ekstra fruktbart å bruke Nidarosdomen som scene.

Både P2-mikrofoner og NRKs fjernsynskameraer er i sving under Olavsfestdagene. 20.august sendes et halvtimes program med glimt fra flere produksjoner.

Batseba

Rembrandts Batseba

Foto: www.uni-leipzig.de

Kjærlighetshistorie

NRKs radiosatsing er et verk av Trondheimskomponisten Ståle Kleiberg. Han har skrevet en kirkeopera om et av bibelhistoriens store kjærlighetspar, David og Batseba. Dessverre blir dette i år ikke scenisk, men i oratorieversjon. Kanskje blir det mer spektakulært ved neste korsvei.

Den engelske teksten til Jessica Gordon bygger på den bibelske historien i 2. Samuelsbok kapittel 11. Kirkeoperaen viser hvordan kong David misbruker sin makt og ofrer Batsebas ektemann for å få den skjønne damen. Slik blir kjærlighetshistorien også et eksempel på makt og vold i vårt eget samfunn.

Davidsalmer

Teksten omfatter også to salmer av David. Den innledende korsatsen bygger på den lovprisende Salme 8: ”Herre, vår Gud, hvor herlig ditt navn er over hele jorden.”

Senere kommer den angerfylte Salme 51: ”Vær meg nådig, Gud. Gjør meg ren og fri for skyld, og rens meg for min synd.”

Eystein av Nidaros

Trond Halstein Moe i tittelrollen i 'Eystein av Nidaros'

Foto: Picasa 2.7

Fremadstormende

Den estiske dirigenten Tõnu Kaljuste skal holde styr på et sammensatt kor og Trondheim symfoniorkester. Tittelrollene synges av den svenske sopranen Anna Einarsson og den norske fremadstormende barytonen Håvard Stensvold.

Bassen Carsten Stabell synger rollen som den refsende profeten Natan.

Washington

Kleiberg fikk stor oppmerksomhet i Washington, USA, med sitt ”Requiem” i 2004. Opprinnelig het det at ”David og Batseba” var en oppfølger til ”Requiem” og en bestilling fra operaen i Washington med uroppførelse i 2007. Nå heter det at det er en bestilling fra Olavsfestdagene og at en operaframførelse i Washington ligger et ”stykke fram i tid” (Norsk musikkinformasjon).

Kleiberg har også tidligere hatt en uroppførelse under Olavsfestdagene, - ”Rosevinduet” for resitasjon og orkester i 1992.

50-åringen er kjent for å dyrke et mer romantisk og impresjonistisk tonespråk enn mange av sine avantgardistiske kolleger. Så alt ligger til rette for sensuelle kjærlighetsklanger i katedralen.

TV

PÅ NRK Fjernsynet vil man få en del glimt fra flere begivenheter under festivalen, bl.a. nyoppsetningen av kirkeoperaen ”Eystein av Nidaros” av Edvard Hoem og Henning Sommerro.

På tross av sin monumentale ide virket den litt puslete og som en blanding av kammeropera og konsert i Stein Winges oppsetning for fem år siden. Bentein Baardsons nye regi forløser forhåpentligvis stoffet på en mer spektakulær måte.

Birgitta

Den hellige Birgitta får sitt oratorium i Trondheim

Foto: Olavsfestdagene

Dansere

Andre sceniske produksjoner ved Olavsfestdagene er om Sveriges helgen Birgitta, som tidligere har vært å oppleve i Nidarosdomen. I år kommer et nytt oratorium med musikk av Henrik Ødegaard, ”Sancta Birgitta”. Ella Christina Fiskum bruker sangere og dansere i sin oppsetning.

Også i Nidarosdomen framstilles historien om en palestinsk fiolinist i ”den dokumentariske forestillingen Al Kamandjati” med skuespillere og musikere fra Trondheim og Palestina.

Folkesang

I Olavshallen framføres ”Bingo” med Trondheim Voices og Circa Teater, "9 bevegelige, improviserende vokalister".

I Vår Frue kirke står Agnes Buen Garnås i spissen for den ”sceniske konserten Ljod” med gammel folkesang omkranset av mer moderne klanger ved bl.a. perkusjonisten Marilyn Mazur.

Sendinger:

Tirsdag 5.august kl.15.30 Musikkredaksjonen P2 .Anmeldelse av uroppførelsen av ”David and Bathsheba”

Onsdag 20.august kl.22.30 NRK 1. Fra Olavsfestdagene

Torsdag 21.august kl.19.30 P2 .Konsertsending "David and Batsheba" av Jessica Gordon og Ståle Kleiberg

Fredag 22.august kl.21.35 NRK 2. Reprise Fra Olavsfestdagene