NRK Meny
Normal

Musikkhøgskolen populær i utlandet

Over halvparten av masterstudentene som skal begynne på Norges Musikkhøgskole til høsten er fra andre land enn Norge.

Norges musikkhøgskole
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / Scanpix

De siste årene har det vært en stor økning av utenlandske søkere til Norges Musikkhøgskole. På masterstudiet i dag er nesten halvparten av studentene utlendinger, og på grunnstudiet er det særlig mange svensker med studieplass.

Under halvparten fra Norge

Nå har skolen nylig gjennomført opptak av masterstudenter for neste studieår, og over halvparten av studentene som ble tatt opp var fra andre land enn Norge.

- 56% av studentene som er tatt opp til master til høsten er utenlandske, forteller studiesjef ved musikkhøyskolen Kjetil Solvik. Han er glad for den økende interessen fra utlandet, men sier skolen ikke har gjort noe aktivt for å selge inn skolen utenfor landegrensene.

- Vi har som mål å ha høy kvalitet på lærere og studenter, så dette er jo hyggelig for skolen. Men vi har ikke drevet markedsføring internasjonalt, studentene kommer pga ryktet vårt.

Han mener flere årsaker ligger til grunn for pågangen utenfra.

- Vi har gode materielle forhold, gode lærere, og vi prøver å få til gode samarbeid på tvers av fagmiljø, for eksempel samarbeider fiolinlærerne tett, og deler på studenter - her er ikke et eierforhold mellom lærer og student, sier han.

Færre norske studenter

Det at så mange utlendinger kommer inn på studiene, gjør at mange av de norske studentene med fullført grunnutdanning ikke kommer inn på masterstudiet.

- Men konkurransesituasjonen er jo den samme som vil møte dem i yrkeslivet etterpå, der er det prøvespill og konkurranse om jobbene uansett, sier Solvik.

Per i dag er det ikke satt et tak på antallet utenlandske studenter ved skolen.

- Nå finnes det ingen grense, men hvis andelen utlendinger skulle øke ytterligere, er det noe vi må se nærmere på, sier han.

Godt rykte


To av skolens utenlandske studenter i vår, er svenskene Ellen Hjalmarson og Ellen Nisbeth .

- NMH har et godt rykte, vi ble anbefalt å søke hit på grunn av fiolinlæreren Peter Herresthal. Her er det mye ressurser og bra kvalitet, og skolen tar godt vare på hver enkelt student, bedre enn de de gjør i Sverige, synes jeg. - Men det er veldig mange studenter her, mange flere enn ved høyskolen i Göteborg, sier de.