Hopp til innhold

Mat, matvitenskap og mattabuer

Kokken Andreas Viestad forteller om myter rundt matlaging og privatgastronomen Knut Berg serverer "Verdt å vite"-redaksjonen sjøpølse og muggsopp.

Andreas Viestad og solmodne tomater
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Om naturvitenskap og matlaging

Verdt å vite spesial

Vi gjør mye rart når vi lager mat. I 2005 gav matskribenten Andreas Viestad ut boka "Å koke vann", og han og reporter Guro Tarjem snakker i den forbindelse om myter omkring matlaging. F.eks. mener noen at det hjelper å ha ei tresleiv i munnen når du skal skjære løk og vil unngå å gråte. Derimot hjelper det ikke å pensle kalkunen med smør og krydder, for kalkunens skinn er vanntett! Temperatur er selvfølgelig avgjørende når man lager mat, men har du tenkt på at mat fra havet skal tilberedes ved lavere temperaturer enn mat fra dyr på land?

Vi møter også fysiker og professor ved Sintef, Roar Larsen, og han tester Viestads påstander i boka.

Programmet ble første gang sendt 26.12.2005.

 

Om mat og mattabuer

Hendene fulle av reker
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

 Verdt å vite spesial

Det finnes mange tanker og tradisjoner om hva slags mat man ikke kan spise. Enkelte steder i Finnmark mener folk at reker er agn. Og en del eldre mennesker spiser ikke salat, for det er gress, etter sigende.

Mattabuer kan ha mange årsaker, og i Verdt å vite fra 1992 utfordrer programlederne Erik Tunstad og Terje Emberland egne tabuer. De besøker den islandske restauranten Geysir og får smake på gravet haikjøtt og værtestikler. Og hjemme hos privatgastronomen Knut Berg serveres sjøpølse og muggsopp. Vi hører også sosialantropologen Marianne Lien som forteller om sitt arbeid med matskikker og mattabuer.