NRK Meny
Normal

Fransk barokk

NRK P2s lørdagsopera byr på gresk mytologisk drama i fransk barokk tonedrakt. Jean-Philippe Rameaus "Castor et Pollux" er historien om tvillingbrødrene som blir udødelige av usvikelig kjærlighet.

Castor et Pollux, Finnur Bjarnason (Castor), Henk Neven (Pollux)
Foto: Clärchen & Matthias Baus

Handlingen i Jean-Philippe Rameaus og Pierre-Joseph Bernards opera er hentet fra den greske mytologien. Librettoen bygger på sagnet om hvordan tvillingbrødrene Castor og Pollux fikk evig liv som stjernetegnet ”Tvillingene”.

Jean-Philippe Rameau

Jean-Philippe Rameau

Foto: Maler: Jacques André Joseph Aved 1728

Krigshelten Castor er død og hans elskede Telaïre sørger. Hun ber sin far solen om at hun må få følge Castor i døden. Da kommer Castors udødelige tvillingbror Pollux og forteller at han har hevnet brorens død og Telaïre bønnfaller ham å hente tilbake Castor fra dødsriket. Dette kan kun skje hvis Pollux er beredt til å ta tvillingbrorens plass i Hades.

Phébé, prinsesse av Sparta, er forelsket i Pollux. Hun prøver å hindre Pollux fra å stige ned i dødsriket, men han trosser henne.

Etter å ha lett lenge finner han brorens skygge. Først vil Castor ikke ta i mot Pollux offer, men da han får høre at det er hans elskede Telaïre som så inderlig ønsker å få ham tilbake, samtykker han i å ta brorens plass blant de levende – men kun for en eneste dag – ikke mer.

Dette forteller Castor til Telaïre da han kommer tilbake til jorden, men Jupiter har da allerede hentet opp sin sønn Pollux fra Hades og Castor kan dermed løses fra sitt løfte om å ta brorens plass i dødsriket.

Jupiter gjør så både Castor og Pollux udødelige og han plasserer tvillingbrødrene blant stjernebildene på himmelen som belønning for deres broder-kjærlighet.

Roller:

Télaïre, solens datter: Anna Maria Panzarella, sopran

Phébé, prinsesse av Sparta: Véronique Gens, sopran

Pollux, sønn av Jupiter og Leda: Hank Neven, bass

Castor, sønn av Tyndareus og Leda: Finnur Bjarnasson, kontratenor

Jupiter: Nicolas Testé, bass

Nederlands Operakor

Les Talens Lyriques

Dirigent: Christophe Rousset

Opptak fra Het Muziektheater i Amsterdam 19/1-2008