Hopp til innhold

Kjendisstatus på vei ned?

Er vår tid spesielt hardt rammet av ønsket om å være synlig?

Kjendiser
Foto: Scanpix

Det blir visst stadig flere kjendiser. Det må nødvendigvis føre til at selve kjendisstatusen blir stadig lavere. Kanskje blir den til slutt helt borte.

Antikkens kjendiser forholdt seg svært forskjellig til sin status. Mens den store Vergil, som kjente alle som betydde noe i gullalderens Rom, helst ville ha fred for seg selv, sine tanker og skriverier, fremsto hans samtidige Ovid, som en mann med stor glede av å bli kjent og lest. Han var svært klar over hvor populær han var, og trivdes med det.

Ovid

Desto verre var det da han på keiserlig befaling måtte forlate sitt kjære Rom, og leve sine siste ti år i eksil ved Svartehavet. Skjønt helt forsvunnet var han ikke: Hvert eneste år leverte Ovid nye bøker som ble gitt ut i Rom, og slik ble han husket - ikke bare av Romerne, men av en hel vestlig kultur i 2000 år. Og det er jo en kjendisstatus med en viss svung over...

Det var en ironisk, desillusjonert og bitter Ovid som fra sitt eksil skrev de berømte ord: "Bene vixit qui bene latuit". Det er også ukens sitat i Latinskolen.


Hva det betyr?
Bene kjenner vi som det gode, vixit er en bøyd form av verbet vivo, som betyr leve. Qui er refleksivt pronomen og latuit har med det latente å gjøre. Om du ikke klarer å konstruere betydningen selv, anbefaler vi et besøk til Latinskolen i NRK P2; lørdag klokken 1703 og tirsdag klokken 1303!

Hjemmelekse:
Ovid er opphavsmann for en rekke mer eller mindre kjente sitater. Her er et av dem: "Omnia mutantur, nihil interit". Vi vil gjerne vite hva det betyr.
Send oss mail med svar; latinskolen@nrk.no. og bli med i trekningen av latinskolens egen t-sjorte/skoleuniform.

Hør NRK P2 direkte her

Latinskolen i nettradio