Hopp til innhold

Absurd eksistensialitet

Kreativitetsprofetene påstår at man kan lære noe av å slippe tak i det sikre. Det minner litt om tro...

Absurd eksistensialisme, her representert ved Marcel Marceau
Foto: ukjent / AP

Leksjon 16

Dersom man er så heldig å snuble over et kurs i kreativitet og improvisasjon, vil man fort forstå at et av kjernetriksene i den slags aktivitet handler om å slippe litt tak. Ved å la sikkerhet, prestasjonsjag og ønsket om å ha full kontroll fare, kan det plutselig åpne seg rom og ideer som ikke er helt like de rommene vi vandrer i til daglig.

Illustrasjonsfoto: tro, trossamfunn

Er det makt i de foldede hender?

Foto: Storløkken Aage / SCANPIX

Det er ofte påpekt at tro mangler rasjonalitet og at troende mennesker hviler på sannheter som ikke er utviklet ved beregning og sannsynlighet. Det er kanskje delvis riktig, men gjennom tenkningens historie har man søkt å gi rasjonelle begrunnelser likevel - både på latin, og etter hvert på andre språk. I andre enden av skalaen har de såkalte svermerne funnet svarene uten den slags viderverdigheter.

Tertullian

En konsentrert Tertullian

Foto: Wikipedia

Kirkefaderen Tertullian var både retorisk og rasjonelt orientert, når han avleverte et resonnement om troens vesen som kan oppsummeres slik: "Credo quia absurdum"! Credo har med tro å gjøre, quia har nok opphav i et slags pronomen og absurdum er fullt forståelig også på norsk. Uttrykket er ganske lett oversettbart, selv uten Latinskole.

Vi anbefaler herved en snau halvtime på NRK P2s egen skolebenk;
Latinskolen
- lørdag 1703 og tirsdag 1303.

Latinskolen i nettradio

Hør P2 direkte her