Klart for ny sangkonkurranse

Sist vant en nordmann Dronning Sonjas Internasjonale Musikkonkurranse -nå skal sangtalenter fra hele verden på ny kjempe om ære, muligheter og penger.

Dronningen og Audun Iversen

I 2007 vant Harstadværingen Audun Iversen den prestisjefylte konkurransen.

Foto: Stian Lysberg

Yngve Søberg

Baryton Ynge Søberg er en av ni norske deltagere.

Foto: Presse

- Dette blir kjempegøy - konkurransen er anerkjent, og vi får sjansen til å gjøre oss bemerket i et internasjonalt sangmiljø, sier baryton Yngve Søberg (31). Sammen med åtte andre norske sangtalenter deltar han i Dronning Sonjas Internasjonale Musikkonkurranse, der totalt 49 deltagere setter hverandre stevne i operaen i slutten av august.

Og internasjonalt blir det jammen- deltagere kommer tilreisende fra Australia, Kina, Sør Korea, Sri-Lanka, USA, Russland og Europa.

I 11 intense dager pågår utsilingen, og i aller siste runde synger seks finalister med operaens orkester og musikalske sjef John Fiore.

Finalen går av stabelen i operaen fredag 28. august, og sendes på NRK 2 kl. 21.40, med Arild Erikstad som programleder. Du kan også høre den direkte på P2 kl. 19.00, med Mari Lunnan som programleder.

Kresen jury

Det er ingen hvemsomhelster som skal vurdere de unge sangerne. Leder for juryen er operaens egen castingsjef Anne Gjevang, og med seg har hun bl.a operasjef Paul Curran, og utøvende sangere i toppsjiktet.

- Målet er å få vist seg fra sin aller beste side, sier Søberg. Han stiller med blant annet den bravuristiske Toreador-arien fra Bizets opera Carmen, og forbereder seg til konkurransen parallellt med travel innspurt som Marcello i La Boheme på Oscarsborg.

- Jeg har ikke tid til finsliping av sangene før i helgen - men har valgt et repertoar der øving gjennom mange år er akkumulert, sier han. Nerver har han forløpig lite av.

- De kommer når jeg er i gang. Men jeg er et konkurransemenneske, og konkurranse er mye morsommere enn audition, mener han.

Finalen i Dronning Sonjas Internasjonale Musikkonkurranse 2009 ser du altså fredag 28. august på NRK 2 kl 21.40 . Du kan også følge finalen direkte på NRK P2 klokka 19.00.

For mer informasjon om konkurransen og deltagerne, gå til Konkurransens hjemmeside .