Hopp til innhold

Kan dette huset snakke?

Det hvite hus uttaler seg til stadighet om både det ene og det andre.

Video Pressekonferanse fra Det hvite hus
Foto: Nyhetsspiller

Selvsagt kan ikke et hus snakke, mene eller bestemme. Likevel er det helt uproblematisk å bruke setninga «Det hvite hus fordømmer bombeangrepet i Afghanistan».

Som språkbrukere er vi opplært til å forstå at det er den amerikanske presidenten eller regjeringa som står bak fordømmelsen.

Solstad på toppen

Dag Solstad

Solstad står på toppen av bokhylla.

Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix

Dette språkfenomenet kalles metonymi. Ordet metonymi kommer fra gresk og betyr navneendring, forteller Ingrid Lossius Falkum som er språkforsker ved Universitetet i Oslo. Vi gir altså en person eller en ting et annet navn.

- Når vi sier at Solstad står på toppen av bokhylla, betyr ikke det at Dag Solstad sjøl står oppå bokhylla, men at en eller flere av romanene hans gjør det.

Ingrid Lossius Falkum er i gang med et forskningsprosjekt om metonymier. Hun vil finne ut hva det er som gjør at vi er så gode til å forstå slike kallenavn.

Hvorfor er det så opplagt hva legen mener når han sier at ”hjerteinfarktet på rom 403 er dårligere i dag”? Det er jo en person, ikke et infarkt, som har blitt sykere.

Lettest på avstand

Ingrid Lossius Falkum

Ingrid Lossius Falkum forsker på hvordan vi bruker kallenavn.

Det som kjennetegner metonymi er at man tar en egenskap som man oppfatter som framtredende ved en person eller en ting, og så lar man denne egenskapen stå for hele personen eller tingen, sier Falkum.

Hvis vi prøver oss med metonymien «Maria smaker godt» for å fortelle at ei kake Maria har bakt er god, vil ingen skjønne noen ting. Det til tross for at den er bygd over akkurat samme lest som «Solstad står på toppen av bokhylla».

De fleste av oss kjenner Dag Solstad kun som forfatter. Derfor vil alle få de samme assosiasjonene når de hører navnet hans. Maria derimot, kan folk ha veldig ulike assosiasjoner til, og det at hun er flink til å bake kake er bare en av egenskapene hennes.

Derfor er det lettere å bruke metonymier om personer man ikke kjenner.

Effektivt og nedsettende

Operasjonssalen på Ringerike sykehus

«Hjerteinfarktet på rom 403 er dårligere i dag»

Foto: Kjetil Solhøi / NRK

En årsak til at vi ofte bruker slike kallenavn, er at det gjør kommunikasjonen effektiv. Når legen sier «hjerteinfarktet på rom 403 er dårligere i dag», går det raskere enn å si «pasienten med hjerteinfarkt på rom 403 er dårligere i dag».

Men i mange tilfeller bruker vi metonymier for å mobbe noen indirekte.

- I USA kalles arbeidere i noen sammenhenger for ’rednecks’. Det er fordi de jobba mye ute i sola og ble solbrente i nakken. På Sørlandet kalles sommerturistene fra Bærum for ’kluthuer’.

Når man bruker slike kallenavn, reduserer man ei hel gruppe til ett framtredende trekk. Den som snakker klarer å uttrykke ei holdning til ei hel gruppe, bare ved å framheve en spesifikk egenskap.

Språkteigen hører du i NRK P2, søndager kl. 09.30 og mandager kl. 23.30.