UT MED UNGA !
SØNDAG 7 - 30 juli
Tema: Jordbær
Damene plukker markjordbær og trer på strå. På kalkgrunn langs kysten finnes en søster av markjordbær som heter nakkebær. Nakkebæret likner markjordbær, men hamsen sitter nesten klebet til frukten og må ofte pirkes løs. Nakkebæret dingler fra en altfor spinkel stilk som nikker, dvs “bøyer nakken”. Markjordbær har ikke tett hams, men helt motsatt, slik at hamsen slipper bæret lett sombare det. Duft og smak hos begge likner mye, men nakkebæret virker søtere, og mangler den syrlige friskheten til markjordbær. I enkelte bøker står det at nakkebær ikke er så godt. Det er tull. Nakkebær er veeeldig godt.
Damene har høstet hagejordbær til å tørke godterier og lage syltetøy med mjødurt i.
Tørket jordbærsnop
Hvert jordbær deles i to og legges til tørk på urtetørke på inntil 50 grader. Hver halvdel blir en flat liten skive som rommer smak av en hel jordbæråker! Det tar 1-2 dager. Stekeovn egner seg ikke særlig bra, men man kan jo eksperimentere litt...
Den som har urtetørke kan også prøve seg på fruktlær (naturseigmann): Lag en mos av bærene. Klipp til overhead-ark så det passer inn i tørkebrettene, spre mosen utover. La stå på 50 grader til mosen er seigmannhard. Deles i biter eller strimler, nam!
Jordbærsyltetøy med mjødurtblomster
Lag syltetøy etter egen oppskrift, men legg til en kvast eller to med mjødurtblomster, raspet eller finhakket. Gir pikant madelsmak.
DEN BLÅ KRUKKA 2006
Krukka får en neve hagejordbær som fiskes opp igjen etter to uker.
Markjordbærdram:
1 neve markjordbær legges på krukke med 3 dl vodka. Sil drammen etter et par uker. Den vil aldri smake som det søte markjordbæret, men drammen blir god, med en jordbærpreget ettersmak.