SØNDAG 9 - 13 august
Tema: Sopp og bær i underlig blanding...
Det lyser gult i skogen, bestemor!
Da er kantarellene her! Forte oss må vi, ellers plukker andre dem før oss. Ned i sekken med primus, brød og smør og noen tomater, og en krukke med vispgrøten vi laget i går. Her skal det snart bli primuskantareller, med blåskum til!
Primuskantareller
Beste måten å spise på er ute og rett fra primusen!
Renbørstede små kantareller freses i rikelig med smør til de er nesten ferdige. Samle soppen mot kanten av pannen så det blir plass til tomatskiver eller veldig grovhakkede tomater, som får surre seg gjennomvarme. Helles over en på forhånd smørstekt brødskive. Legg en klatt vispgrøt på toppen.
Blåskum (= vispgrøt av blåbær)
3-4 dl blåbær (eller krekling, tranebær, solbær, tyttebær osv)
1 liter vann
1,5 dl sukker (litt mindre hvis man bruker jordbær og blåbær)
(1 ts vaniljesukker) kan utelates
1 dl semulegryn
1 ss potetmel
Metode gamle dager:
Knus bærene og kok dem i vannet 15 minutter. Sil saften, kok den opp på ny. Visp inn semule litt av gangen. La koke 20 minutter under stadig omrøring. Tilsett sukker. Gi nytt oppkok. Rør potetmel ut i kaldt vann og jevn grøten. Grøten, som nå er tykk og mørkerød, helles i vispebolle og vispes kraftig 10-15 minutter. Snart blir grøten til enenorm porsjon med herlig rosa, luftig og sorbetliknende masse. Kan spises som den er til dessert, eller blandes med frukt og bær, smaker herlig og er vakkert tilbehør til stekt mat, spekemat og mye annet.
På moderne vis:
Kok opp vannet i en romslig kjele, visp i semulegrynene og en klype salt. Kok grøten over middels varme ca 10 minutter mens du rører om nå og da. Mos bærene med en stavmikser, hell mosen og sukkeret i kjelen og rør godt, ikke la grøten koke mer. Sett kjelen til avkjøling i 45 minuttere, hell grøten over i en stor bolle og visp kraftig med elvisp. Grøten vokser og vokser til den blir en luftig fromasj.
DEN BLÅ KRUKKA 2006
En neve kantareller legges i kurkka, men tas ut 5 dager etter. Vi spanderer en neve blåbær også, da er vi sikret et mørk dram!