SØNDAG program 10 - 20. august
... og så går vi rundt om en enebærbusk...
Tema: Einer
Bruk av einerkvister:
Noen kvister kan settes i vase i rom med med mugglukt.
Avkok eller låg av einerkvister kan brukes i dette siste skyllevannet etter hårvask, da får vi blankt hår.
Tørkede einernåler kan males og brukes som krydderstrø i sauser, på v ilt og stek osv.
Bruk av einerbær:
- Einerbær trenger ikke være begrenset til knuste bær i viltsausen, nei! Det er minst like godt på iskrem, men da må vi lage sirup av einerbærene først. Einerbærsirup er forstadiet til treak eller einerbærkaramell. Følg enhver oppskrift på treak, men stopp kokingen på sirupstadiet. Sirupen er holdbar i kjøleskap, og brukes på desserter, iskrem, i viltsauser, til fløtestekte poteter og mye annet.
Einerbærsirup til iskrem
Hell einerbær i en kjele av rustfritt stål. Hell over vann til det dekker bærene. La det hele småkoke i 3 timer. Hell av væsken gjennom en sil. Ta vare på væsken! Ha nytt vann over bærene til det dekker. Kok nye 3 timer. Gjenta prosessen en tredje gang. Samle de tre avkokene i en kjele og reduser væskemengden til det halve. Tilsett sukker, f eks 1 dl pr liter opprinnelig væske, og kok videre til sirupaktig konsistens. Nå kan det settes til en skvett fløte. Det gir pen glans og runder av smaken. Sirupen brukes som pynt og smaksvariant på iskrem og desserter. Smaken er kraftig, det skal ikke så mye til.
Einerbæriskrem:
2-3 ss einerbærsirup rørt inn i en liter vaniljeis gir verdens beste “mokka-is”!
Treak - herlige karameller eller “lakris”
Kok einerbær på samme måte som til sirup men kok videre til sirupen blir meget tykk. Da helles den utover på en overflate som slipper lett, stål, bakpapir osv. Skjær remser som rulles til stenger som emballeres i matpapir eller cellofan. Før tiden brukte man bjørkenever som “karamellpapir” på treak.