Nå gjelder det for Guro

I kveld spiller fiolinist Guro Kleven Hagen (15) finale i Wien for over 40 000 publikummere og millioner av TV-seere. Følg henne på NRK!

Guro prøver på scenen

Full konsentrasjon under prøvene på scenen med orkester og dirigent!

Foto: Stein Eide / NRK

Regnet høljet ned over utescenen og generalprøven på Rådhusplassen i Wien torsdag kveld. Men for Valdres-jenta Guro Kleven Hagen var det helt andre ting å tenke på.

Som en av sju finalister i Eurovisjonens store konkurranse for klassiske musikere, Young Musicians, gjaldt det å sjekke de aller siste detaljene med orkester og dirigent før selve finalen fredag kveld.

I Nett-TV: Se finalen her direkte i kveld.

- Generalprøven gikk veldig, veldig bra - nå bare gleder jeg meg, sa en sliten, men fornøyd fiolinist sent torsdag kveld.

LES: Guro til finale i Wien

Innholdsrike dager

Finalistene

Alle finalistene- fra venstre: Eva-Nina Kozmus (Slovenia), Ivan Karizna (Hviterussland), Hayrapet Arakelyan (England) , Filip Merčep (Kroatia), Daniil Trifonov (Russland), Guro Kleven Hagen (Norge), Bartosz Głowacki (Polen)

Foto: Stein Eide / NRK

De siste dagene har vært både lange og travle, men like fullt hyggelige.

- Det har vært mye prøving og øving, men jeg også rukket å bli godt kjent med de andre finalistene. Vi har spilt fotball, vært på sightseeing og spilt kort i pausene. Vi har det rett og slett veldig hyggelig sammen, forteller Guro, som er finalens aller yngste deltager.

Se Guro vinne Virtuosfinalen.

Tøffe uttaksunder

Og jenta fra Nord-Aurdal er i godt internasjonalt selskap når hun i kveld entrer den gedigne utendørsscenen med fela si.

Alle de sju finalistene har vært igjennom tøffe kvalifiseringsrunder både i hjemlandet og i Wien, før de i kveld står som solister foran et fullt orkester, for å kjempe om seier, ære og store karrieremuligheter.

Et folkehav av over 40 000 publikummere er ventet, og finalen sendes også ut til millioner av TV-seere i hele Europa - her i Norge kan vi følge Guro i Tsjaikovskijs fiolinkonsert på NRK 1 og i NRK P2 klokka 21.30 i kveld.

Valdres følger spent

Ordføreren i Nord-Aurdal kommune, Helge Halvorsen, har fulgt Guro siden hun var en neve stor, og er stolt over innsatsen.

- Vi følger spent med på TV-sendingen i kveld, det er utrolig imponerende at hun er i den store internajsonale finalen. Vi er stolte av å ha en så flott fiolinist i bygda vår. Jeg har fulgt henne gjennom årene, og sett at Guro er en meget hardt arbeidende og strukturert person - det ligger mye arbeid bak dette. Og så sier det kanskje noe om Kulturskolen her i Valdres at vi har fått fram så mange fiolintalenter som hevder seg i toppklasse - som Hemsing-søstrene og nå Guro.

Rekkefølge i finalen:

Guro og dirigent

Tørt under taket på utescenen - men ute høljet det ned. Fredagens værmelding lover oppholdsvær.

Foto: Stein Eide / NRK

Guro kommer på scenen som andre musiker i kveld. Den totale rekkefølgen er som følger:

1. Filip Merčep (Kroatia) på marimba 2. Guro Kleven-Hagen (Norge) på fiolin
3. Bartosz Głowacki (Polen) på akkordion 4. Hayrapet Arakelyan (Tyskland) på saxofon, 5. Ivan Karizna (Hviterussland) på cello 6. Eva-Nina Kozmus (Slovenia) på fløyte 7. Daniil Trifonov (Russland) på piano.

I juryen sitter internasjonale toppmusikere: Peter Eötvös (ungarsk komponist og dirigent) , Werner Hink (østerriksk fiolinist), Alexei Ogrintchouk (russisk oboist) , Cristina Ortiz (brasiliansk pianist) og Ben Pateman (engelsk fløytist)