Guro til finale i Wien

Valdresjenta Guro Kleven Hagen (15) har spilt seg til finalen i Eurovisjonens store konkurranse for unge klassiske solister, Young Musicians.

Guro Kleven Hagen
Foto: Erik Dyrhaug / NRK

2010 tegner til å bli fiolinist Guro Kleven Hagens (15) store gjennombrudd som musiker. I løpet av noen måneder har hun både vunnet NRKs solistkonkurranse Virtuos , og i den internasjonale Menuhiun Competition, som første norske deltager noensinne.

Denne helgen hun vært i Wien og spilt semifinale i EBUs store konkurranse for unge klassiske musikere, Young Musicians. Sammen med 14 andre musikere fra ulike europeiske land kjempet hun om en av sju finaleplasser, og søndag kveld ble det klart at Guro er tatt ut til aller siste runde.

Skal spille for millioner

Guro med Olga Sitkovetsky

Guro med Olga Sitkovetsky som akkompagnerte under semifinalen søndag. - Olga var en drøm å spille med, sier Guro.

Foto: Stein Eide / NRK

Nå venter et storslått arrangement, der jenta fra Nord-Aurdal skal være solist med fullt orkester på en utendørsscene på Rådhusplassen i Wien. Over 40 000 publikummere er ventet, og finalen sendes ut til millioner av TV-seere i hele Europa.

- Dette er utrolig gøy, og det største jeg noen gang har vært med på. Det er en fantastisk opplevelse å få være her og være med på alt dette, sier Guro, som feiret finaleplassen med middag på byen søndag kveld. Og allerede i morgen tidlig begynner forberedelsene til fredagen.

- Jeg har program fra 08.00 - 18.00 i morgen allerede, fikk jeg vite nå i kveld. Blant annet skal jeg møte dirigenten for å gå igjennom musikken jeg skal spille. Det blir overhodet ikke vanskelig å få tiden til å gå i dagene fram mot finalen. Det er jo fantastisk bare å være her i Wien - det er så vakkert og grønt overalt. Jeg nyter å gå i gatene og parkene her. Og så liker jeg å trene, så jeg skal prøve å få meg noen løpeturer også innimellom.

Se i nett-TV: Guro i Virtuos-finalen

- Må lese matte i Wien

Guro Kleven Hagen

Guro med programleder Stian Barsnes Simonsen da hun vant Virtuos 2010.

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Året så langt har vært særdeles travelt for 10. klassingen ved Nord-Aurdal Ungdomsskole. Men all øvinga og de mange konkurransedagene har ikke tært på kreftene, sier Guro.

- Det var ikke planlagt at det skulle bli så mye, jeg visste jo ikke at jeg skulle komme så langt i de ulike konkurransene jeg meldte meg på. Og mest av alt er det utrolig gøy med musikken. Sliten blir jeg vel egentlig ikke, for jeg passer på å sove nok. Men det har vært utfordene i forhold til skole. Jeg må lese matte nå i Wien, og det er i grunnen greit å ikke bare tenke på fiolin hele tiden.

Jobber med nervene

I finalen spiller Guro Tsjaikovskijs fiolinkonsert - den samme som hun spilte i Virtuosfinalen. Og foreløpig er nervene under kontroll.

- Jeg fokuserer på at det er musikken som er viktig, og på å spille som på en vanlig konsert. Jeg kan jo bli nervøs av og til jeg også, og da tenker jeg på situasjonen som står foran meg - ser for meg scenen, og hvordan jeg går inn og stemmer fiolinen. Jeg bruker også generalprøven til å legge merke til ting, slik at scenen virker kjent når jeg kommer inn.

Tre finaleplasser til Norge på seks år

Eldbjørg Hemsing i finalen i Young Musicians

Eldbjørg Hemsing i finalen i Young Musicians i 2008.

Foto: Stein Eide / NRK

Med finaleplassen i Young Musicians viderefører Guro en sterk norsk tradisjon de siste årene. I 2006 vant trompetist Tine Thing Helseth 2. plass i konkurransen, og i 2008 stakk Eldbjørg Hemsing av med både publikumsprisen og 3. plassen.

I finalen er det en annen jury enn i semifinalene. I semifinalene var den norske fløytisten og Virtuos-dommeren Ingela Øien jurymedlem. Hun mener Guro har gode sjanser til å hevde seg i finalen.

- I semifinalen spilte Guro fantastisk, hun bare bekreftet at seieren i Virtuos var fortjent. Men her nede er det veldig mange gode, og det blir nok øyeblikket der og da som avgjør. Men at Guro har en veldig god mulighet for å gjøre det bra, er jeg sikker på.