NRK Meny
Normal

Norsk symfoni frem fra kistebunnen

I 110 år har Eyvind Alnæs første symfoni ligget gjemt og glemt. Nå har dirigent Terje Mikkelsen funnet den fram igjen, og fått den oppført i Moskva.

Terje Mikkelsen

Dirgent Terje Mikkelsen i Tsjaikovskij-salen i Moskva

Foto: NRK

Norsk symfoni-historie kan by på mer enn Edvard Grieg og Johan Halvorsen.

Komponisten Eyvind Alnæs var en av få norske senromantikere som skrev i det store symfoniske formatet, og han var særlig inspirert av russiske Peter Tsjaikovskij.

Den aller første symfonien til Alnæs ble første gang framført 4. mars 1900, og har siden bare blitt framført noen få ganger. Nå er den hentet fram igjen av den norske dirigenten Terje Mikkelsen, for framføring av orkesteret Tsjaikovskij-symfonien i Moskva.

SE i nett-TV: Glemt norsk symfoni oppført i Moskva

Sent ute

Terje Mikkelsen

Terje Mikkelsen er 1. gjestedirigent for Tsjaikovskij-orkesteret i Moskva.

Foto: NRK

Mikkelsen er fast gjestedirigent for Moskva-orkesteret, og mener Alnæs' symfoni er flott musikk, som ufortjent har blitt liggende i glemselen.

En mulig årsak er at den rådende trenden i Norge på tidlig 1900-tall var nasjonalromantikk med toner og klanger fra den norske folkemusikken, anført av Edvard Grieg.

- Alnæs var sent ute med å skrive denne typen musikk, som i stil ligner på sen Peter Tsjaikovskij eller tidlig Sergej Rachmaninov, sier Mikkelsen.

Misunnelse

Han mener det også kan ligge misunnelse bak, når musikken har blitt liggende uspilt.

- Jeg kjenner ikke komponistene i samtiden. Men det er nærliggende å tro at det ligger slike ting bak også, sier Mikkelsen.

Tsjaikovskij var en av Alnæs' store forbilder, og det er altså nettopp orkesteret som bærer den store russiske komponistens navn, som nå har gitt liv til Alnæs' glemte symfoni.