Hopp til innhold

Fredsorkester i operaen

- Vi har skapt et unikt samfunn der israelere og palestinere spiller sammen, sier stjernedirigent Barenboim. I kveld spiller West-Eastern Divan Orchestra i Oslo.

Daniel Barenboim
Foto: Warner Classics

Det arabisk-jødiske orkesteret West-Eastern Divan Orchestra ble grunnlagt i 1999, etter et møte mellom den jødiske stjernedirigenten og pianisten Daniel Barenboim og den nå avdøde palestinsk-amerikanske forfatteren, aktivisten og professoren Edward Said.

Barenboim og Divanorkesteret på konsert

Barenboim og Divanorkesteret på konsert

Foto: Ana Elias

Tanken var å skape samspill mellom unge musikere på tvers av religiøse og politiske skillelinjer. Nå møtes rundt 80 unge musikere fra Israel, Palestina, Jordan, Tyrkia, Egypt, Syria og Libanon en gang i året og øver inn et konsertprogram.

HØR: Daniel Barenboim om fredsorkesteret

- Ikke politikk

Barenboim mener en løsning i Midtøsten krever at vi slutter å kalle Palestina-Israel for en politisk konflikt.

- Dette er en menneskelig konflikt mellom to folkegrupper som er overbevist om retten til å bo og leve på det samme landområde. Politikk er når du argumenterer om vann, olje og grenser, hevder han. - Vi føler at vi har skapt et unikt samfunn med dette orkesteret, legger han til.

Kastet stein

Barenboim og Divanorkesteret

På øvelse før konsertturne

Foto: Luis Castilla

Palestinske Ramzi Aburedwan spiller bratsj i orkestret, og er også leder for en musikkskole i Ramallah. Før musikken kastet han stein i gatene.

- Alt handler om muligheten til å spille, og dette orkesteret er en revolusjon. Dette gir en stor musikalsk erfaring og vi er alle venner her, sier han.

Hør Ramzi fortelle

- Ingen hjerneflukt

Mange av musikerne studerer i Vest-Europa, blant annet studerte 27 orkestermedlemmer i Berlin i fjor. Men det er ikke snakk om en hjerneflukt, mener Barenboim.

- Noen vil reise tilbake og bidra i hjemlandet, mens andre drømmer om å bli værende i Vesten. Hvor mange som vil vende tilbake vet jeg ikke - det er jo en individuell avgjørelse, mener han.

Tviler på fredseffekt

Solveig Riiser har hatt feltarbeid hos Divanorkesteret i forbindelse med sin mastergrad i musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo. Hun mener det kan stilles spørsmål ved orkesterets fredsfremmende effekt.

- Musikerne vil nok umiddelbart si at dette ikke er et politisk prosjekt eller et fredsprosjekt. For dem er dette en kulturell utveksling og et individuelt prosjekt - ikke et kollektivt. De er en del av orkesteret - samtidig som de opptatt av å fortelle historien fra sine land. De unge ser veldig opp til Barenboim musikalsk, og han gir dem karrieremuligheter. Men politisk synes jo for eksempel flere av israelerne at hans åpenhet og venstreradikalsime overfor Palestina er problematisk.

Musikalsk varierende

NRKs Nina Krohn mener den musikalske kvaliteten på orkesteret er varierende.

- Dette er jo et prosjektorkester med nye musikere inn hvert år. Men stjernedirigenten Barenboim ville nok ikke sluppet det løs hvis det ikke holder rent musikalsk, mener hun.

West-Eastern Divan Orchestras besøk er del av en turné som blant annet også omfatter London, København, Stockholm, Paris og Berlin.

Orkesterets hjemmeside

Konsertprogram:

Mozart: Konsert for 3 klaverer Solister: Karim Said, Yael Kareth, Daniel Barenboim

Wagner: Die Walküre 1. akt Solister: Waltraud Meyer, sopran, Simon O'Neill, tenor, John Tomlinson, bass