NRK Meny
Normal

Festspillene i gang

Kongeparet kom, solen skinte, bergenserne smilte og korpsene spilte da Festspillene i Bergen åpnet i dag.

Kongeparet på Torgalmenningen

Kong Harald og dronning Sonja ble møtt av f.v. sangsolist er Marianne Juvik Sæbø, blomsterbarna Sandra Gundersen (11 år), Erling Tobias Wiik (9 år) og dirigent Haldis Bårdsen fra Strusshamn Skoles Musikklag på Kong Olav Vs plass i Bergen onsdag, da kongeparet ankom åpningen av årets festspill.

Foto: Hommedal .Marit / SCANPIX

Bergenserne hadde møtt opp i hopetall for å oppleve Kongeparet og åpningsarrangementet for de 56. Festspillene i Bergen på Torgalmenningen i formiddag. Og anført av sangsolist Marianne Juvik Sæbø klang "Nystæmten" som den skulle på Kong Olav Vs plass. Kongeparet fikk også høre Kongesangen spilt av 350 korpsmusikanter fra hele Bergensområdet.

Video: Se Kongeparet på Torgalmenningen

Etter å ha vinket til de frammøtte og blitt overrakt blomster fra Sandra Gundersen (11), Erling Tobias Wiik (9 ) ble Kongeparet kjørt direkte til åpningskonserten i Grieghallen. Der foretok Kong Harald den offiselle åpningen med å vri litt på Knut Hamsuns "Sult"-sitat.

- Bergen er byen du ikke drar fra uten å ha hatt en kunstopplevelse, gjerne når du minst venter det, sa Kongen og erklærte de 56. festspillene for åpnet.

Slutt på streikekaos

Og etter strabasiøse streiketider og mange avbestillinger fra journalister og andre gjester kunne festspilldirektør Per Boye Hansen i dag glede seg over at flyplassene er åpnet igjen.

- Det var en veldig fin melding å få i dag tidlig, og da jeg trakk fra gardinene skinte solen også, så det var en fin morgen på alle vis. Nå blir det festspill slik de skal være, sa en fornøyd festspillsjef. Og dermed ligger det an til at alle de 160 arrangementene vil gå som planlagt.

HØR: Festspillåpningen i Kulturnytt

Se bildene: Fest med kongeparet