Normal

Marlene Dietrich - stjernenykker i Oslo

Filmstjernen Marlene Dietrich nøt store triumfer også som sangerinne. 11. mai 1960 var hun i Oslo. Møtet med pressen begynte uheldig og endte i skandale.

Marlene Dietrich

Video Marlene Dietrich i Oslo

Skuespiller og artist Marlene Dietrich kommer til Fornebu flyplass. Hun skal ha konsert på Regnbuen. Foto: Jan Nordby

Ved ankomsten på Fornebu ble divaen omringet av reportere, men på grunn av sitt korte opphold ville hun ikke ta seg tid til pressen. Hun feide fotografene av veien med en blomsterkvast, og i kaoset som oppsto tumlet en velvoksen fotograf ned på Dietrichs verdensberømte ben med all sin tyngde.

Fotografering i Oslo

NÅ nr. 21 1960

Da Marlene beslagela NÅ-fotografenes film - NÅ nr 21 1960.

Folk gikk mann av huse og betalte den halsbrekkende prisen på 125 kroner for å se Marlene Dietrich på Regnbuen. Det gjorde også to fotografer med den hensikt å få foreviget divaen. Pressen hadde fått beskjed om at det var blitzforbud, men ikke fotoforbud. Fotografene satt ved sine bord da en livvakt dukket opp og beslagla filmrullene deres. Etter showet prøvde fotografene å få filmene tilbake, men forgjeves. Da ble det rabalder. NÅ anmeldte saken og ba politiet om hjelp fordi det også fantes bilder fra en annen reportasje på filmen.

Gjennomsiktig kjole


Allerede under turnéens premiere i Paris hadde Dietrich nektet fotografering med blitz under sin opptreden. Da fotografene hadde forlangt en forklaring, hadde divaen latt pelskåpen falle og viste kjolen sin. Den var så gjennomsiktig at en kraftig blitz ville være fatalt. Ikke en eneste fransk pressefotograf falt for fristelsen, og Dietrich fikk stå i fred i rampelyset i Paris. Dette hadde ikke de norske fotografene fått med seg.

Var til stede


Som ung mann var NRK-producer Bjørn Scheele tilstede under konserten. Han var så oppslukt av det som foregikk på scenen at han ikke la merke til episoden med fotografene:
- Marlene Dietrich var flott og vakker. Det var historisk sus over henne. Lili Marlene gjorde inntrykk, men jeg ble mest imponert av Burt Bacharachs orkester. Jeg hadde aldri sett noe så svært. - Men Marlene Dietrich var en entertainer, forteller Scheele.

Filmrullene ble med


Etter 17 timer i Norge fløy Marlene Dietrich videre til Gøteborg. Hun som hadde en koffert igjen i Berlin, fikk med seg mer enn kofferten sin fra Oslo. Hennes livvakter lovet å levere filmene tilbake, men selv om kriminalpolitiet tok seg av saken, fikk fotografene aldri filmrullene tilbake.