NRK Meny
Normal

Dobbel Stones-dynamitt

Enda en dobbel konsertplate fra The Rolling Stones og fire andre doble nyutgivelser er anbefalingene fra P.I.L.S.-redaksjonen denne måneden.

The Rolling Stones -”Shine A Light”

The Rolling Stones -”Shine A Light”.

Nok en konsertplate (endatil dobbel!) fra The Rolling Stones kan sikkert virke totalt unødvendig på mange. Men for en gangs skyld er det verdt å ta en lytt. ”Shine A Light” (Universal) er lydsporet til filmen med samme navn, en film som for tiden går sin seiersrunde på kinoer verden over.

Troverdig og grisete

The Rolling Stones -”Shine A Light”

The Rolling Stones -”Shine A Light”

Repertoaret er overraskende (og kunne sikkert vært sprekere), og til tider låter det enda mer skranglete av gitarene enn hva godt er. Likevel er det noe med sjarmen og troverdigheten som gjør at dette kanskje er det beste live-opptaket Stones har gjort med Ronnie Wood i besetningen. Og da snakker vi om mer enn 30 år.

Blant høydepunktene er en helt herlig grisete blues fremført med Buddy Guy som gjest. Ingen av musikerne synes å være enig om hvor mange takter ”Champagne & Reefer” skal inneholde! Men moro? You bet. Likeledes er det artig å høre Jack White fra The White Stripes og Christina Aguilera synge duett på henholdsvis ”Loving Cup” og ”Live With Me”.

Fantastiske Free

Free - ”Fire And Water”

Free - ”Fire And Water”.

Det beste albumet til Free er ”Fire And Water” fra 1970 – og nå er det blitt enda bedre! Den nye utgaven er dobbel, med masser av innspillinger gjort for BBC og på konserter i England sommeren 1970. Hvis du liker ”All Right Now”, kan du nå nyte ni – 9 – forskjellige versjoner av klassikeren! Pakken er utstyrt med et flott hefte.

Paul Kossoff - ”Back Street Crawler”

Paul Kossoff - ”Back Street Crawler”.

Gitaristen i Free, Paul Kossoff, døde bare 26 år gammel. Han rakk å gjøre ferdig ett eneste soloalbum – ”Back Street Crawler” – og det er nå tilgjengelig i dobbel utgave i serien ”Deluxe Edition” fra Universal. Mange mener at Kossoff er en like viktig gitarist som triumviratet Eric Clapton, Jeff Beck og Jimmy Page, og disse to gjenutgivelsene styrker påstanden. Uansett om du liker Clapton, Gary Moore eller Jimi Hendrix – Paul Kossoff vil treffe deg i hjertet.

Skynyrds svanesang

Det legendariske sørstatsbandet Lynyrd Skynyrd møtte sin skjebne i oktober 1977 da turnéflyet deres styrtet og to sentrale medlemmer omkom. Bandet hadde nettopp gitt ut sitt femte studioalbum ”Street Survivors” – et album som er regnet for å være en milepæl i rockens historie.

Lynyrd Skynyrd - ”Street Survivors”

Lynyrd Skynyrd - ”Street Survivors”.

Universal gir ære på Lynyrd Skynyrd når de nå gjenutgir albumet i dobbel utgave. CD 1 er den originale platen, mens CD 2 er albumet slik det opprinnelig ble innspilt med Tom Dowd som produsent. I tillegg får vi fem låter fra en av gruppens siste konserter i august 1977. Topp det hele med et fint hefte, og du har den ultimate vårgaven til enhver tilhenger av dette fenomenale bandet.

Flere doble godbiter

Warner har også kastet seg på bølgen med doble gjenutgivelser av enkle album. Det antatt beste albumet fra The Lemonheads, ”It’s A Shame About Ray”, er utstyrt med ikke mindre enn ti bonuslåter + en DVD med elleve spor. Ikke overraskende er det Rhino som er ansvarlig for utgivelsen.

Flere doble godbiter er på vei i tiden fremover fra både Universal, Warner og Sony BMG. Men de aller største gavepakkene lar vente på seg: Når skal vi få hele Beatles-katalogen i lignende deluxe-utgaver? P.I.L.S.-redaksjonen forlanger at det snart skjer noe!