NRK Meny
Normal

Digitalradio inntar norske biler

Mer enn halvparten av de mest populære bilmodellene som selges i Norge kan nå bestilles med DAB digitalradio. Den norske bilbransjen følger dermed opp klare digitale føringer fra utlandet.

Live Kaldestad, daglig leder i Digitalradio Norge

Live Kaldestad, daglig leder i Digitalradio Norge, gleder seg over at det nå er blitt mye lettere å få kjøpt seg nybil med DAB digitalradio.

Foto: NRK

- Av de 30 mest solgte personbilmodellene i Norge kan 16 leveres med DAB digitalradio. Det viser at bilbransjen er forberedt på den digitale radiofremtiden, sier Live Kaldestad, daglig leder i Digitalradio Norge, etter en ringerunde til norske bilimportører.

VW Golf var først ute med DAB digitalradio som standard. Nå kunngjør importøren at de introduserer DAB digitalradio som standard i alle personbiler etter hvert som modellene fornyes. Ledende merker som BMW, Audi, Toyota, Ford og Volvo tilbyr også DAB digitalradio som opsjon i mange av sine modeller. Når modellplattformen blir fornyet vil de i fremtiden også innføre digitalradio på tilbehørslisten der det ikke finnes i dag. Også Jaguar tilbyr digitalradio i nesten alle sine bilmodeller.

- DAB digitalradio gir absolutt bedre lyd enn tradisjonell FM-radio i vårt distrikt. Derfor anbefaler vi digitalradio til alle som kjøper ny bil hos oss, sier Agnar Iversen, salgssjef ved Volkswagen i Førde i Sogn og Fjordane.

Lokomotivene går foran
I Frankrike skal ingen nye biler selges uten digitalradio etter 2013. Det ble vedtatt ved lov tidligere i år. I Storbritannia anbefalte den britiske regjeringen å gå samme vei da rapporten Digital Britain ble lagt frem i forrige uke. Også Sverige og Danmark har den siste tiden tatt nye store steg mot en total digitalisering av radioen. De som nå kjøper bil med gammel FM-radio risikerer å miste lyden i løpet av noen år, om utviklingen i Norge følger den digitale bølgen som ruller over Europa.

- Den norske bilbransjen har ikke tid til å vente mer på norske politikere som kvier seg for å gi bransjen og radioaktørene klare svar og rammevilkår. Nå tar de selv nødvendige grep og bekrefter med dette at fremtidens bilradio er digital. Og med DAB digitalradio i bilen får folk flere kanaler å høre på og gode radioopplevelser uten sus og skurr, avslutter Kaldestad.

DAB digitalradio i bil

Omsider begynner det å bli lettere å få kjøpt seg bil hvor det er en DAB-radio som er den innebygde bilradioen.

Foto: NRK