De beste parodiene er på ett ord

Parodiene Are Kalvø er mest fornøyd med, består bare av ett ord. Derfor leiter han alltid etter det ene signaturordet som beskriver personen han vil herme etter.

Are Kalvø
Foto: Scanpix

Når Are Kalvø sier «gjøønågææng» med den umiskjennelige jærske intonasjonen, er det ingen som er i tvil om hvem han vil framstille.

Magnhild Meltveit Kleppa

Gjøønågææng

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa kan nå vanskelig annonsere en gjennomgang av noe som helst uten at enkelte trekker på smilebåndet.

Flere statsråd-ofre

- Eg synest det er veldig morosamt å redusere den eg skal parodiere til berre eitt eller to ord. Gjerne berre ein lyd, sier Kalvø.

Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken er en annen av de utvalgte som har fått sin egen kalvøske to-ordsparodi.

Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV)

Mamman og pappan og pappan og mamman.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Legger du godviljen til, kan Are Kalvø godt oppfattes som Audun Lysbakken når han sier «mamma og pappa, pappa og mamma, mamman og pappan og pappan og mamman».

Jakter på det morsomme ordet

Are Kalvø skriver mye: avisspalter, radiokåserier, tv-innslag, stand-up-forestillinger, bøker, og i fjor hadde hans første opera premiere. Det språklige arbeidet kommer først inn helt mot slutten av skriveprosessen, forteller Kalvø.

- Eg tenker fyrst på kva eg vil skrive, korleis eg vil skrive det og kvifor eg vil ha akkurat den innfallsvinkelen. Når eg har bestemt meg for alt det, sett eg i gang med sjølve skrivinga. Da er mykje av moroa å velge dei rette orda.

Det kan gå lang tid før Are Kalvø finner ordet som er morsomst og som beskriver akkurat det han vil ha fram.

Platting

For ikke så lenge sida var han med i ei forestilling hvor han framførte en tekst om oppussing. Da prøvde han å finne den tingen som man kan jobbe i hjemmet som både sier oppussing, sier at du har blitt et voksent menneske, og som samtidig er et komisk ord. Det ultimate ordet var «platting».

AreKalvø

Platting, platting, platting, platting.

Foto: Roald Marker / NRK

Men hva er det som gjør et ord morsomt? Det må være morsomt å si mange ganger etter hverandre. Å gå rundt på kontoret sitt og si ord høyt mange ganger etter hverandre, er en arbeidsmetode Are Kalvø bruker flittig.

Hallo i uken-skolen

I atten år var Are Kalvø programleder for satireprogrammet Hallo i uken i NRK P2. Når de lagde parodier på folk eller fenomener, var de avhengige av at folk raskt skjønte hvem eller hva de snakka om.

Dermed ble Hallo i uken en god skole for å lære seg å finne signaturord hos dem som skulle parodieres, som for eksempel «gjøønågææng».

- Og så lærte eg å høyre etter på debattar på ein annan måte enn tidlegare. Eg har nok blitt litt øydelagd av det. Når eg høyrer maktpersonar bli intervjua, høyrer eg meir etter flosklar og standardfraser enn på innhaldet.

Språkteigen hører du i NRK P2, søndag kl. 09.30 og mandag kl. 23.30.

Du finner oss også på Facebook og på Twitter .