Hopp til innhold

Bjørges hyl er en nasjonal kulturarv

Bjørge Lilleliens verbale utbrudd fra fotballkampen mot England i 1981 er tatt opp på UNESCOs liste over norsk kulturarv.

Bjørge Lillelien og kampen mot England, 1981

Leverte Bjørge Lillelien tidenes kommentator-prestasjon da han dekket fotballkampen mellom Norge og England i 1981?

Foto: scanpix

UNESCO og Norsk kulturråd presenterte på onsdag sin liste over kulturhistoriske dokumenter som har blitt tatt opp på deres nasjonale Memory of the World -prosjekt. På den prestisjetunge listen er det blant annet funnet plass til Bjørge Lilleliens radiodekning av fotballkampen mellom Norge og England fra 1981.

Lørdag 11. februar sender NRK Gull et program med en halv times sammendrag av Lilleliens kommentarer. Kollega Arne Skeie, sønnen Marius Lillelien som befant seg på taket av kommentatorboksen og Toralv Maurstad som besøkte Lillelien i kommentatorboksen under kampen, kommenterer det hele.

NRK Gull klokka 00:00, 04:00, 08:00, 12:00, 16:00 og 20:00.

Hør Bjørge Lilleliens udødelige utbrudd:

- Maggie Thatcher, can you hear me?

- Norge har slått England 2-1 i fotball. Vi er best i verden! Vi er best i verden! Vi har slått England 2-1 i fotball! Det er aldelses utrolig! Vi har slått England! England, kjempers fødeland – Lord Nelson, Lord Beaverbrook, Sir Winston Churchill, Sir Anthony Eden, Clement Attlee, Henry Cooper, Lady Diana! Vi har slått dem alle sammen! Vi har slått dem alle sammen! Maggie Thatcher, can you hear me? Maggie Thatcher, jeg har et budskap til deg: Vi har slått England ut av verdensmesterskapet I fotball. Maggie Thatcher, som de sier på ditt språk i boksebarene rundt Madison Square Garden i New York: Your boys took a hell of a beating!

Utbruddet ble verdenskjent, og toppet blant annet BBCs sportskavalkade nyttårsaften samme år. I 2002 kåret den britiske avisen The Observer utropet til den beste prestasjonen av en kommentator noensinne.

Bjørge Lillelien

Aldri en kjedelig sportssending når Bjørge Lillelien kommenterte.

Foto: Storløkken, Aage / Scanpix

Les mer: Lillelien lever på BBC

- Et enkelt valg

- Lilleliens skildring av kampen formidler entusiasmen og patriotismen ved en stor idrettsbegivenhet, og var ikke spesielt vanskelig å komme frem til da UNESCO-listen skulle settes opp, sier Bjarne Grevsgard.

Den tidligere P2-sjefen er en av de som har vært med på å finne kandidater til den norske listen. Utgangspunktet for prosjektet er UNESCOs internasjonale register over dokumenter som en mener har spesielt stor betydning for menneskeheten. På den norske listen ble det naturlig å også inkludere begivenheter fra radio og TV.

- Store idrettsarrangementer blir politisk og kulturelt viktige på grunn av engasjementet de skaper. Seieren over England i 1981 er et av de mest velkjente eksemplene, og har blitt en begivenhet som lever sitt eget liv som felles nasjonal eiendom, forteller Grevsgard.

- Veldig hyggelig for NRK

Arne Scheie

Arne Scheie dekket kampen mellom Norge og England for fjernsyn.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Mangeårig sportskommentator i NRK, Arne Scheie, synes det er flott at fotballkampen han selv kommenterte for fjernsyn har kommet med på den eksklusive listen:

- Først og fremst er dette veldig hyggelig for NRK! Ikke minst fordi det er hentet fra radio. Det er jo uvanlig at radiosendinger huskes like godt som TV, men denne kampen var veldig spesiell av flere årsaker. Bjørge Lilleliens fantastiske kommentering er selvfølgelig en av dem, at Norge vant en viktig fotballkamp mot selveste England er en annen.

Utenkelig med seier

Selv om det for mange er Bjørge Lilleliens hysteriske tirade som står igjen som det sterkeste minnet fra kampen, har landslagets innsats også fått sin fortjente plass i historiebøkene. Norsk seier over fotball-stormakten England var i 1981 nærmest utenkelig.

England ledet etter 14. minutter, men i løpet av 1. omgang ble sjokkerte tilskuere vitne til at Norge snudde kampen. Et innlegg fra Tom Lund endte i mål (Roger Albertsen ble kreditert målet, men TV-bilder viser at Lunds innlegg gikk direkte i mål), og fem minutter senere satte Hallvar Thoresen inn 2-1. Det skulle også bli sluttresultatet, og publikum på Ullevål gikk amok da dommeren blåste av kampen.

Se hele den historiske fotballkampen her:

Video Fotballkamp Norge - England

9. september 1981 slo Norge England 2-1 under VM-kvalifiseringen i fotball på Ullevål Stadion.

Les mer: Da Norge var best i verden

Det var England og ikke Norge som skulle komme til å spille i VM i Spania i 1982, men det er den norske seieren og Bjørge Lilleliens verbale innsats som står igjen som det minneverdige, og som altså i dag ble en del av vår nasjonale kulturarv.

Ti dokumenter

Fotballkampen mellom Norge og England er ett av i alt ti dokumenter som ble tatt opp på listen som ble offentliggjort i dag. Listen inneholder alt fra Norges to eldste trykk, Missale Nidrosiense og Brevarium Nidrosiense , til Sydpolbrevet fra Roald Amundsen til Kong Haakon VII og fjernsynsprogrammet Hurtigruten: minutt for minutt som gikk på NRK2 i fjor. På Norsk kulturråds nettsider kan du lese mer om Memory of the World -prosjektet og dokumentene på listen.

- Hvilke andre historiske radio- og TV-øyeblikk fortjener en plass på UNESCOs liste?