Hopp til innhold

30 år siden Norge var best i verden

Fotballseieren mot England i 1981 har gått inn i historiebøkene, ikke minst på grunn av at radioreporter Bjørge Lillelien gikk av hengslene. Fredag er det 30 år siden.

Roger Albertsen scorer mot England i 1981.

Roger Albertsen setter inn 1-1-målet på Ullevaal. Det vil si - det er uvisst om han var borti ballen eller om det var Tom Lunds skudd som gikk rett i mål

Foto: SCANPIX

"Å herregud, Hallvar Thoresen scorer. Hallvar Thoresen scorer, det er 2-1. Aldeles utrolig", ropte Bjørge Lillelien da Norge snudde kampen og tok ledelsen 2-1 i kampen på Ullevaal 9. september 1981.

Men det var tiraden etter kampslutt, sekunder etter at seieren var et faktum, som virkelig løftet Lillelien og kampen opp til de store høyder for ettertiden:

Vi er best i verden, vi er best i verden. Vi har slått England 2-1 i fotball. Det er aldeles utrolig, vi har slått England. England, kjempers fødeland. Lord Nelson, Lord Beaverbrook, Sir Winston Churchill, Sir Anthony Eden, Clement Attlee, Henry Cooper, Lady Diana - vi har slått dem alle sammen, vi har slått dem alle sammen. Maggie Thatcher, can you hear me. Maggie Thatcher, jeg har et budskap til deg. Midt under valgkampen, jeg har et budskap til deg: Vi har slått England ut av verdensmesterskapet i fotball. Maggie Thatcher, som de sier på ditt språk i boksebarene rundt Madison Square Garden i New York: Your boys took one hell of a beating, your boys took one hell of a beating. For Maggie Thatcher: Norge har slått England i fotball, vi er best i verden. It's Norway two, England one. What a fabulous night for football!

Bjørge Lillelien
SUN

Lilleiens tirade lever i beste velgående - her i lett omskriving av The Sun foran Englands kamp mot Frankrike i EM i 2004

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

For Norge - England denne onsdagskvelden var like mye en mediehistorisk begivenhet som en fotballhistorisk.

Lilleliens avslutning ble også en hit i England.

Nyttårsaften det året toppet den BBCs sportskavalkade , og mange år seinere ble den kåret til tidenes beste sportskommentar .

Den dag i dag huskes monologen over store deler av verden. Senest i forbindelse med Norges landskamp mot Danmark denne uken ble NRK-journalist Christian Nilssen intervjuet av dansk TV2 om utbruddet.

Hør Bjørge Lillelien kommentere målene, indignasjonen over Phil 'Gris' Neal, og selvfølgelig den verdensberømte avslutningen:

Phil "Gris" Neal

Et annet og noe mindre kjent sitat er fra andre omgang av samme kamp. Lillelien var meget indignert over at Englands Phil Neal gikk et godt stykke over streken:

Så blir han felt av grisen Phil Neal. Rampen Phil Neal sparker Tommy overende bakfra. Phil Gris Neal! Begynn å ta igjen gutter! Begynn å ta igjen! Engelskmennene har ramp både på banen og tribunen. Tom Lund gikk forbi to engelskmenn, Phil Neal overfalt ham bakfra! For en gris! For en fotballramp Phil Neal er! Dette skal han ha igjen gutter, ta ham ved første anledning.

Bjørge Lillelien
Bjørge Lillelien
Foto: Scanpix / Scanpix

Joda, visst var det stort også for fotballens historiebøker. Norge var stort sett sist på alle kvalik-tabeller på den tid, og England var en stormakt. Iallfall i folks øyne etter et drøyt tiår med regelmessige engelske tippekamper på tv.

Og så seint som høsten før, da Norge ble banket 4-0 av et engelsk lag for halv maskin på Wembley, stilte flere av de norske spillerne seg opp og lot seg fotografere sammen med de engelske stjernene i omgivelsene på fotballens storstue. Så enorm var respekten.

  • Et spørsmål til de voksne: Hvor var du den kvelden Norge slo England i 1981? Hørte du Lillelien? Svar i kommentarfeltet nederst!

Medie-historie

Men i mediemessig sammenheng skjedde noe nytt. For det første gikk kampen direkte på tv. Det var svært uvanlig for en kamp i Norge på den tid - stort sett var det bare cupfinalene som fikk lov til det. Men Norge - England gjorde det altså. På NRK selvfølgelig, ettersom det ikke fantes andre TV-kanaler på den tid.

Bortsett fra én ting: Kampen hadde avspark kl 19, og Dagsrevyen begynte på den tid kl 19.30 og varte til 20.00. Selv ikke Norge - England klarte å rokke ved selveste Dagsrevyen. Derfor gikk direktesendingen til kl 19.30, og andre omgang direkte i sin helhet fra kl 20. Det siste kvarteret av første omgang måtte seile sin egen sjø.

Og noe annet som var helt nytt: Radiooverføringen av første omgang gikk på den flunkende nye kanalen P2. Derfor var det slett ikke alle som fant fram til Bjørge Lillelien. Og mange kunne derfor heller ikke gjøre som de pleide; å se tv-bildene med radiolyden og Bjørge Lillelien som kommentator.

Det savnet ble selvfølgelig ekstra stort da Dagsrevyen inntok tv-skjermen mot slutten av første omgang - og mens Norge snudde kampen.

Nett-TV: Historisk fotballøyeblikk i Norge

Video e024b090-dff4-4d89-be72-270af8502454.jpg

Historisk fotballøyeblikk da Norge slo England i 1981

Brøt av Dagsrevyen

Da stod det 1-0 til England, og ingenting tydet på noe spesielt.

Så brøt programleder Einar Slyngstad inn mellom to nyhetsinnslag: "No skal vi eit øyeblikk tilbake til Ullevaal, der det har skjedd saker og ting". Slik fikk vi vite at Norge hadde utliknet.

Og et nyhetsinnslag seinere, Slyngstad tilbake på skjermen med Norges bredeste glis: "No skal vi endå ein gong til Ullevaal, fordi det har skjedd endå mer der".

Slik fikk det norske folk vite om underet på Ullevaal. Et under som står med store bokstaver i fotballens historiebøker, selv etter at Norge fikk et godt landslag og den engelske glorien har falmet en hel del.

Æren for det tilfaller kanskje Bjørge Lillelien i minst like stor grad som Hallvar Thoresen og Tom Lund/Roger Albertsen.

PS: Selv om Lillelien ropte det ut som best han kunne, ble ikke tapet skjebnesvangert for England. De var heldige med flere av resultatene i de siste kampene i gruppa, og klarte så vidt å komme med til Spania-VM i 1982.

Fotball

  • Isnes-seier mot gamleklubben – effektivt Strømsgodset slo KFUM 3-1

    Strømsgodset vant 3-1 borte mot KFUM Oslo i Eliteserien tirsdag kveld.

    Godset vant etter en tidlig og en sen scoring i første omgang. Herman Stengel scoret to ganger og fikset seier for vertene og trener Jørgen Isnes, som møtte igjen klubben han trente til og med 2022.

  • Martin Ødegaard tilbake på trening før storkampen mot Bayern München

    Arsenal-kaptein Martin Ødegaard var sammen med resten av laget som forbereder seg til kvartfinalen i Champions League mot Bayern München.

    Det opplyser Sky Sports.

    Ødegaard tuslet av banen etter 77 minutter mot Aston Villa i helgen.

    – Han hadde et problem med beinet, det er årsaken (til at han ble tatt av), sa Arsenal-sjef Arteta, ifølge BBC.

    Onsdag kveld møtes Bayern München og Arsenal. Det første oppgjøret endte 2-2 i London. (NTB)

    Ødegaard
    Foto: Reuters
  • «Kniklas» ute i lengre periode: Ikke aktuell før tidligst til høsten

    Niklas Jensen Wassberg, «Kniklas», blir borte fra fotballbanen i en lengre periode. Det skriver Brann på sine nettsider.

    – Niklas har fått en kneskade som vi fremdeles utreder og gjør vurderinger av hvilke behandlingstiltak vi skal utføre. Men det er uansett ikke aktuelt for han å være på banen igjen før tidligst til høsten, sier Brann-lege Arne Instebø.

    Det var under søndagens kamp mot Viking at 19-åringen pådro seg en kneskade.

    – Det er utrolig kjipt og veldig tungt å få denne skaden nå, men nå skal vi sammen med det medisinske apparatet finne ut hva som blir veien videre, sier Jensen Wassberg.

    Niklas Jensen Wassberg
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Stygg smell for Start-keeper – sendt til sykehus

    Start kunne mandag juble for sitt første poeng denne sesongen etter 1–1 mot Mjøndalen. Det var imidlertid noe helt annet som stjal fokuset.

    Etter 20 drøye minutter smalt det da Start-keeper Jasper Silva Torkildsen skulle avverge et angrep, men ble meid ned av Mjøndalens Mathias Bringaker.

    Keeperen reiste seg først opp og sjanglet bortover, før han måtte sette deg ned igjen med ansiktet dekket av blod. Thorkildsen ville fortsette, men ble til slutt byttet ut med Mats Viken.

    – Han er helt fortumlet, helt sprellemann, fastslo TV 2-kommentator Petter Bø Tosterud.

    Underveis i annen omgang kom Start med en skadeoppdatering på keeperen:

    – Han er ved bevissthet og får medisinsk behandling. Nå er han på vei til sykehuset for videre undersøkelser, skrev klubben på X.

    (NTB)

    1. divisjon fotball 2024: Start - Aalesund
    Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  • Lyn knuste Aalesund på bortebane etter rødt kort

    Jan Halvor Halvorsens Lyn kunne juble for sin første seier siden opprykket til 1. divisjon da Aalesund ble rundspilt med 3-0 mandag.

    Før mandagens knallsterke borteseier sto hovedstadslaget med én uavgjort og ett tap. Lyn har rykket opp to sesonger på rad og har ikke spilt i 1. divisjon siden 2010.

    Mandag fikk Lyn litt hjelp på veien mot sesongens første seier da Aalesunds Sander Kilen pådro seg sitt andre gule kort og ble sendt i dusjen etter bare 35 minutter.

    Daniel Schneider, Henrik Kristiansen og Andreas Hellum scoret målene for Oslo-klubben.

    (NTB)

    NM fotball cup 2023: Vålerenga - Lyn (1-2)
    Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven