Biografi om Aase Nordmo Løvberg

Aase Nordmo Løvberg (85) sang seg rakt til topps på den internasjonale operascenen. Nå kommer biografien om bondejenta med den gudegitte stemmen.

Aase Nordmo Løvberg
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Aase Nordmo Løvergs lyrisk-dramatiske sopran har fylt både The Metropolitan Opera i New York og Wiener Staatsoper. Lørdag fylte hun 85 år, og nå kommer boka om det eventyrlige sangerlivet til bondejenta fra Troms.

Guri Sandvik har skrevet "Aase Nordmo Løvberg - Et sangerliv", som ble lansert i hjembygda Målselv uten hovedpersonens tilstedeværelse i dag.

- Jeg vet ikke om folk vil finne noe nytt om henne i boka, fordi jeg ikke vet hva folk vet om henne fra før. Det er aldri gitt ut noen bok om henne tidligere, sier forfatteren. - Men jeg forteller blant annet om konfikten hun opplevde ved å være mor og sanger, forteller hun.

Hør: Bok om Aase Nordmo Løvberg

Aase Nordmo Løvberg med datteren Torunn

Aase Nordmo Løvberg med datteren Torunn

Foto: Sverre A. Børretzen / Scanpix

Sang med Jussi

I 1948 sto for første gang Aase Nordmo Løvberg på scenen i den norske Opera. Det ble starten på en stor internasjonal karriere, med roller som Aida, Tosca og Elisabet i Don Carlos på repertoaret. Hun var i det ypperste sjiktet av sangere, - og jobbet med kolleger som Birgit Nilsson og Jussi Bjørling.

Tidligere operasjef Bjørn Simesen var til stede under lanseringen av den nye biografien. Han mener Aase Nordmo Løvberg er en av våre største sangere.

- Hun hadde en gudegitt stemme fra naturens side, og den blankpusset hun så den fylte de største saler. Og så sang hun rett inn i folks innerste, på en måte hun bevarte gjennom hele karrieren, mener Simensen.

Boken om livet hennes gis ut av Mellembygd Mannskor i Målselv på Orkana forlag i slutten av oktober.