Beethoven-maraton for SSO

Frans Brüggen og Stavanger Symfoniorkester framfører Beethovens ni symfonier på elleve dager i høst.

Frans Brüggen
Foto: Stavanger Symfoniorkester

Ludvig van Beethoven

I oktober legger Stavanger Symfoniorkester ut på den reneste Beethoven-maraton. I løpet av elleve dager skal orkesteret framføre alle Ludvig van Beethovens ni symfonier - på enkelte konserter spiller orkesteret hele tre symfonier på en kveld.

- Musikerne bare gleder seg, dette er jo så flott musikk at de bare synes dette er gøy, forteller orkesterdirektør Torstein Granly.

Kjøpt barokkbuer

Stavanger Symfoniorkester har de siste årene jobbet mye med tidligmusikken, og orkesteret har knyttet til seg kapasiteter innen sjangeren som den italienske fiolinisten og dirigenten Fabio Biondi og Frans Brüggen, som har fått tittelen æresdirigent. Og det er nettopp Brüggen som har tatt initiativet til Beethovensatsingen.

- Orkesteret skal spille med den besetningen Beethoven til enhver tid har lagt inn i partiturene sine, sier Granly. Og forteller at de nå har kjøpt barokkbuer til strykerne, for at de skal klinge mer som på Mozarts og Beethovens tid. Og messingblåserne har jobbet mye med å dempe det kraftige trøkket moderne instrumenter gir, for å gi musikken den rette historiske gjennomsiktigheten.

Overgangsmusikk

Blant Ludvig van Beethoven store produksjon ruver de ni symfoniene som bautaer.

- På mange måter representerer de samlet overgangen fra den lette wienerklassisistiske stilen fra Mozarts tid mot den mer romantisk dramatiske og storslåtte, sier Granly.

Prosjektet gjøres i samarbeid med Stavanger 2008, og Beethovenfesten spilles i Stavanger Konserthus 4. - 15. oktober. Alle konsertene dirigeres av æresdirigent Frans Brüggen.

Hør på NRK P2:

”BEETHOVEN I OKTOBER”

Lørdag 4/10 Musikkmanesjen spesial: Symf 1, 2 og 3

Musikkmanesjen Fredag 10/10 symf 4 og 5

Musikkmanesjen Fredag 17/10 symf 6 og 7

Musikkmanesjen Fredag 24/10 symf 8 og 9

Alle dager kl 1930

Programleder: Arild Hansson

Ellers medvirkende: Halfdan Bleken og Harald Herresthal