NRK Meny
Normal

Åpning med orgelbeats

Nils Henrik Asheims musikk for orgel og perkusjon er enda ikke helt ferdig, men åpnet likevel kammerfesten i Stavanger mandag.

Nils Henrik Asheim
Foto: Annelita Meinich / NRK

Åpningskonsert Stavanger Kammermusikkfestival
Foto: Annelita Meinich / NRK

Mandag kveld åpnet festivalkomponist Nils Henrik Asheim og slagverker Hans-Kristian Kjos Sørensen kammermusikkfestivalen i Stavanger med Asheims nye verk "Beats, Bridges, Ruptures and Games". Asheim var godt fornøyd med urframføringen, selv om han poengterer at utformingen ikke er endelig avsluttet.

- Dette stykket er ikke helt ferdig enda - men det er godt på veg. Denne siste uka har vi jobbet med Hans-Kristians merkelige arsenal av slagverksinstrumenter og fått ting på plass, sier Asheim.

Nils Henrik Asheim: utdrag fra verk for orgel og slagverk

Tre urframføringer

I tillegg til åpningsstykket har Asheim også to andre urframføringer i programmet. Sammen med broren Håkon Asheim på hardingfele framfører han "Crossing Grieg" basert på Griegs bearbeiding av feleslåtter, mens den siste urframføringen overlates til The Hilliard Enseble.

Kulturminister Trond Giske
Foto: Annelita Meinich / NRK

Verket "The bloom is not a bloom" er spesialskrevet for vokalkvartetten, og er basert på et dikt av den kinesiske dikteren Bai Juyi (772 - 846). Konserten holdes i den gamle ølhallen på TOU scene.

- Verket er lyrisk og tenksomt, og skrevet med tanke på den lange etterklangen i den gamle ølhallen. Der er det nemlig en etterklang på fire sekunder - like lenge som i en katedral, forteller Asheim.

Møter og nettverk

Mange av årets konserter foregår i kirker og i et kloster - gamle bygninger med religiøs tilknytning. Men at dette særpreger festivalprofilen tenker ikke Asheim så mye over.

- Kammermusikkfestivaler er jo basert på møter mellom musikere - folk bruker nettverkene sine for å sette sammen nye folk. Det er jo vanskelig å si hva som er spesielt for akkurat Stavanger - det er jo musikerne som er med som særpreger festivalen, konkluderer han etter å ha tenkt seg om.

Travelt Kulturbyår

Asheim er bosatt i Stavanger, og har hatt mange oppdrag i kulturbyåret. Men veldig viktig er ikke kulturbyåret for komponisten.

- Det har vært mye aktivitet, mye mer å henge md på og mange nye mennesker å trefflerefe. Og prosesser med andre kunstnere. Slikt er jo positivt for en komponist som ofte sitter lange perioder og jobber alene. Men som komponist tenker jeg jo mer langsiktig og jobber jo med flere større ting som ikke skal fremføres i Stavanger i år. Men kulturåret er jo gøy, mener festivalkomponisten.

I kveld sender NRK P2 åpningskonserten fra Stavanger Domkirke klokka 19.25.

Program:

Urframføring av festivalkomponist Nils Henrik Asheims nye verk for orgel og perkusjon, og musikk av Messiaen, Shubert og Purcell.

Musikere: Nils Henrik Asheim (orgel), Hans-Kristian Kjos Sørensen (perkusjon), Sayaka Shojio (fiolin), Håkon Austbø (piano), Grieg Trio, Det Norske Solistkor.

Programleder Annelita Meinich