Hopp til innhold

"Faen til sjøgang!"

Hør et privat og tidligere upublisert opptak med en av Norges største humorister, Fredrik Stabel.

Fredrik Stabel

Fredrik Stabel utenfor sitt hus i Drøbak.

Foto: Martinsen / SCANPIX

For ti år siden gikk en av Norges mest særpregede humorister og billedkunstnere bort. Fredrik Stabel ble kjent gjennom sine absurditeter og sin bakvendte logikk i Dagbladet-spalten Norsk Dusteforbund mellom 1950 og 1990.

I dette private og tidligere upubliserte opptaket fra 1985 forteller Stabel om sine erfaringer fra småbåtlivet i Drøbak. Opptaket er gjort av hans gode venn Øystein Øystå:

Udødelige utsagn

Ikke rent få husker fortsatt formuleringer som Stabel la i munnen på sine figurer, som kunne være Dusteforbundets president Darwin P. Erlandsen, frøken Lille-Maud Vonlausbråten, forfatter Diderik From jr., amatørkirurg Zarathustra D. Erlandsen og andre. "Det er mer mellom himmel og jord en de fleste andre steder" og "Den som ikke er i stand til å bevare et stivnet smil i daglige samvær, er humørsyk" er blant hans udødelige utsagn.

Stabel til sjøs

Faksimile: Bildet 'Stabel til sjøs' er hentet fra boken 'Nok av det!'. (J. W. Cappelens forlag, 1963)

Stabel til sjøs

Fredrik Stabel ble født i Kristiania i 1914, og hadde et mangslungent yrkesliv bak seg før han lanserte Dusteforbundet som daglig spalte i Dagbladet. Blant annet hadde han vært til sjøs som smører i 30-årene. Likevel bød møtet med det lokale småbåtlivet på visse utfordringer da familien flyttet til Drøbak i 1961. I 1985 fortalte han om utvalgte tildragelser i den forbindelse til sin gode venn Øystein Øystå. Dette private opptaket ga Øystå senere til NRKs radioarkiv, men det har aldri blitt sendt før nå. Mot slutten av opptaket får vi høre Stabels petit Faen til sjøgang, som sto på trykk i Dusteforbundets spalte i 1962, og som også er gjengitt i boka hans Nok av det!.

Stabel etterlot seg en mengde tegninger og grafikk, og flere av disse kan i dag beskues i Avistegnernes Hus i Drøbak.

Programmet sendes på NRK Gull mandag 13. juni. Sendes også i reprise søndag 19. juni.