Hopp til innhold

Da elva døde

Det har gått 30 år siden demonstranter og politi barket sammen i norgeshistoriens største politiaksjon.

Elva skal leve
Foto: Løchen, Per / SCANPIX

Kampen om utbyggingen av Alta-vassdraget skulle bli en av de bitreste og mest dramatiske konfliktene i norsk historie. Det hele kulminerte med politiets aksjon mot demonstrantenes i Stilla 14. januar 1981.

Video Fastlenkede demonstranter bæres bort av politiet.

14. januar 1981 gikk politiet til aksjon mot de fastlenkede demonstrantene på Nullpunktet i Stilla. Foto: Scanpix

Bakgrunnen var Stortingets vedtak i oktober 1978 om å demme opp store områder i Alta og Kautokeino for å bygge et kraftverk i det som da var Europas kanskje mest jomfruelige og storslagne villmark.

Sultestreik

Sultestreik utenfor Stortinget

8. oktober 1979 satte 15 samer opp telt foran Stortinget og overrakte regjeringen krav om at utbyggingen av Alta-vassdraget måtte stanses.

Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

Les: Sultestreik mot kraftutbygging

Flere tusen utbyggingsmotstandere kom til Alta for å stanse byggingen, og over hele landet ble det arrangert store demonstrasjonstog mot planene. I oktober 1979 innleder aktivister fra Samisk aksjonsgruppe en sultestreik utenfor Stortinget.

Aksjonistene klarte å stoppe utbyggingen flere ganger, men i januar 1981 beslutter regjeringen Brundtland på nytt å starte opp anleggsarbeidet.

Lenket sammen

En teltleir ble reist i Stilladalen, på den lille anleggsveien opp mot den planlagte demningen. På slutten skulle den romme over 1000 forfrosne demonstranter som hadde lenket seg sammen for å stoppe anleggsmaskinene.

Nullpunktet

Lensmannskontorer over hele landet ble tømt, og over 600 politimenn ble sendt nordover for å fjerne de sammenlenkede demonstrantene på Nullpunktet, som leiren ble hetende.

Slaget i Stilla

Slaget i Stilla

I bitende kulde bærer politiet bort hundrevis av demonstanter.

Foto: Løchen, Per / SCANPIX

14. januar 1981 står slaget mellom politi og demonstranter ved en isbarrikade i Stilla. Lenkene rundt de protesterende blir kappet med vinkelslipere, og i bitende kulde blir hundrevis av aksjonister løftet bort og bøtelagt av politiet.

Et feilgrep

Altaaksjonistene tapte slaget, men i ettertid har de fleste erkjent at prosjektet var et økonomisk og miljømessig feilgrep. Selv Gro Harlem Brundtland som var miljøvernminister og statsminister de årene saken raste som verst, har i ettertid stått frem og angret på utbyggingen.