NRK Meny
Normal

- Dimitrij Sjostakovitsj er misforstått

- Bøkene tar feil, min far skrev ikke anti-stalinistisk musikk, sier Maxim Sjostakovitsj. Denne uken er han i Oslo for å dirigere farens Leningradsymfoni.

Dmitrij Sjostakovitsj
Foto: Fra Wikipedia.

- Min far skrev ikke musikk spesielt knyttet til Stalins regime og tid - musikken handler om alle tider og alle slags menneskelige katastrofer - min far var rett og slett en stor komponist, sier Maxim Sjostakovitsj. Han er denne uken i Oslo for å dirigere Oslo Filharmoniske Orkester, og på programmet står faren Dimitrij Sjostakovitsjs Leningradsymfoni.

SE VIDEO: Maxim Sjostakovitsj dirigerer OFO

Offisielt pro Stalin

I over femti år har russiske Dimitrij Sjostakovtisj (1906 - 1975) vært beskrevet som en politisk komponist med klart anti-stalinistisk innhold i musikken sin. Han levde og arbeidet i Russland under Josef Stalins regime, og var offisielt pro Stalin, men både musikkhistorikere og biografer har tolket musikken hans til å inneholde kritikk og opposisjon til Stalins regime.

Leningradsymfonien fra 1942, som spilles denne uka, har blitt betraktet som et av musikkhistoriens store politiske verker. Her skal komponistens kritiske holdninger til både stalinistene og nazistene klinge i musikken. Blant annet har symfoniens store marsjtema i 1.sats blitt tolket som en direkte beskrivelse av nazistenes inntog i Leningrad 1941 - et inntog som fikk følge av en av krigshistoriens grusomste beleiringer.

Skrev om egen anti-stalinisme

Dmitrij Sjostakovtisj selv har bidratt til en slik tolkning. I 1977 uttalte han i Volkovs memoarbok at Leningradsymfonien er et anti-stalinistisk verk; "Invasjonstemaet skildrer angrepene innenfra, samt Stalin-tidens stadig mer bestialske forfølgelser og byråkratenes ødeleggelser " sier han.

Men nå hevder sønnen og dirigenten Maxim farens musikk har blitt overfortolket.

- Det har vært mye i folks hoder som ikke har vært i komponistens eget hode. Men tiden er en stor heler, og nå kan folk lytte til musikken og forstå at dette er musikk som ikke bare beskriver Stalintiden, men alle tider, menneskelige katastrofer og lykke. Han var komponist som Mahler og Beethoven, musikken er skrevet for mennesker om menneskers liv.

- Bøkene tar feil

Så hva mener du om alle bøkene som er skrevet der din fars musikk beskrives som anti-nazistisk eller anti-stalinistisk?

- Det er en gal måte å se det på. Musikk er ikke et stykke papir som er slik eller slik, min far skapte stemninger der alle kan ha egne oppfatninger, mener Maxim.

Selv reiste han i mange år sammen med faren, og lever nå av å dirigere verkene hans.

Forklarte din far noen gang musikken sin for deg?

- Han forklarte det aldri, det er klart og selvforklarende for meg, sier sønnen.

HØR: Maxim Sjostakovitsj om farens musikk

LES OGSÅ:

Stalinmyter avlives

Per Olav Reintons kommentar om Sjostakovitsj