NRK Meny
Normal

- Jeg vil ha livsfarlig musikk

Pianist Ellen Ugelvik vil ta oss med ut i et makrokosmisk musikalsk univers.

Ellen Ugelvik
Foto: Presse

Ellen Ugelvik: Makrokosmos

- Jeg vil at musikken skal være livsfarlig, og i disse stykkene må jeg virkelig gi jernet på alle vis, sier pianist Ellen Ugelvik om sin nye CD "Makrokosmos". På platen ropes, synges, klimpres og bankes det, og hele flygelet, og fingerbøl og visper tas i bruk.

Ellen Ugelvik

Pianist Ellen Ugelvik

Foto: Ingvild Holm

Musikken er skrevet av den amerikanske komponisten George Crumb i 1973, og Ugelvik har øvd inn musikken sammen med den nå snart 80 år gamle komponisten.

Fra astrologiens verden

Musikken er små karakterstykker samlet under tittelen Makrokosmos bok 1 og 2. De musikalske miniatyrene har også egne titler, blant annet fra astrologiens dyreverden.

- Dette er et klanglig kosmos Crumb har bygget opp over ti år, og for meg er det en klanglig skattekiste. Da Crumb og jeg arbeidet snakket vi om bittesmå detaljer i partituret og symbolikken, men jeg hadde valget om jeg ville gå inn i hans bilder eller lage mine egne. Av og til dropper de ganske styrende titlene til Crumb og lager mine egne stemninger, forteller Ugelvik.

Selvmordsbombere

I et av stykkene, med tittelen Tora Tora Tora, er musikken bygget over japanske selvmordsbombere under 2. verdenskrig. Tora ble ropt ut som et kodeord.

- Crumb var opptatt av at ropingen og bankingen skulle brukes for å skape et klangbilde. Jeg jobbet med å gjøre tingene langsomt og som en del av musikken. Dette er musikk der man får brukt hele kroppen som instrument, og også hele instrumentet.

Musikkredaksjonen NRK P2