Hopp til innhold

Vålerenga nektet adgang til barnetoget

Vålerengaspillere får ikke lov til å gå sammen med Vålerenga skole i 17. mai-toget. – Smålig av 17. mai-komiteen! Dette er barnas helter, sier klubben.

Fellah jublar etter scoring

Fellah jubler etter scoring, men i dag er stemningen laber i Vålerenga Fotballklubb etter avslaget om å få gå i barnetoget 17. mai.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Elin Horn

Elin Horn.

Foto: Geir-Ove Fidje / VIF media

I Tromsø, Bergen og Trondheim går barna sammen med sine helter, de respektive byers fotballag i 17. mai-toget. I Oslo blir Vålerenga nektet det samme av 17. mai-komiteen.

17. mai-komiteen setter ned foten

For å markere sitt 100-årsjubileum ville fotballspillerne på Vålerenga marsjere i barnetoget sammen med Vålerenga skole på nasjonaldagen. Det får de ikke lov til. 17. mai-komiteen har satt ned foten for de voksne fotballspillerne i barnetoget.

– Dette er smålig av 17. mai-komiteen, sier Elin Horn, profil og kommunikasjonsansvarlig i Vålerenga.

– Helter for Oslos barn

Vålerengas planer var å gå bakerst i toget, etter skole og korps på 17. mai og fikk gode tilbakemeldinger på planene.

– Vår virksomhet er i høy grad rettet mot barn og unge. Vi er det eneste elitelaget i Oslo og spillerne er helter og forbilder for mange av Oslos barn. I tillegg spiller mange av barna på Vålerenga skole i Vålerenga Fotball. Vi synes det er veldig spesielt av 17. mai-komiteen å si nei.

Barnetog

Barnetoget i Oslo.

Foto: Syversen, Johnny / SCANPIX

– Dette er et barnetog

Shoaib M. Sultan (MDG) er leder av 17. mai-komiteen i Oslo. Han sier han forstår skuffelsen i Vålerenga, men åpner ikke for unntak fra reglene.

– Dette er et barnetog for skoler og utdanningsinstitusjoner. Her har vi ikke plass til andre aktører, sier han.

– I andre byer får fotballag gå i toget?

– Det handler om at vi ikke har borgertog, men barnetog i Oslo.

– Har sagt nei til mange andre

Sultan forteller at de opp gjennom årene har sagt nei til mange som gjerne vil gå i barnetoget på 17. mai.

– Både jubilerende studentforeninger og folk som har vært på besøk i landet har vært interessert i å gå i dette toget, men vi har sagt nei. Gjør man et unntak nå, blir det urettferdig ovenfor de andre. Vi har regler vi må forholde oss til.

Sultan bekreftet at da Universitetet i Oslo feiret sitt 200-årsjubileum fikk en liten gruppe fra universitetets ledelse lov til å gå i toget. Det er det eneste unntaket han kan komme på.

– Er dette regler man på sikt kan diskutere?

– Logistikkmessig byr det på utfordringer. Toget er stort, og slipper man til flere blir det fort mange ganger lengre. Jeg kan ikke svare for fremtidige 17. mai-komiteer, men jeg tror ikke dette vil endres.