Hopp til innhold

Møt årets programledere

NRKs programledere stiller i finstasen når nasjonaldagen vår skal feires i alle kanaler. Les mer om deres egne 17. mai-tradisjoner.

Disse gir deg 17.mai på tv og radio
Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

LES: Timelange 17. mai-sendinger

Karin Wetlesen

Karin Wetlesen

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Først ut er Karin Wetlesen kl. 06.00 i P1. Hun stiller med en gammel Numedalsdrakt, også kjent som Skjælingsbunad, fordi faren hennes er fra Uvdal i Numedal.

– Det er veldig stas å ta på bunaden om morgenen, og å ta den av på kvelden, sier Karin, som bruker bunaden hun fikk til konfirmasjonen hver eneste 17. mai.

De bunadskodde føttene legger hun ikke høyt, før etter at hun har hatt tradisjonell 17. mai-samling med venner, hvor de drikker champagne og eggedosis, og spiser reker og kransekake.

Debuterer i bunad

Kl. 07.55 debuterer programlederne Pål Gordon Nilsen og Nadia Hasnaoui som bunadsbærere, i henholdsvis bunad fra Romerike og Hardanger.

Pål Gordon Nilsen og Nadia Hasnaoui

Pål Gordon Nilsen og Nadia Hasnaoui

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

- Den er veldig vakker, med perlebroderi på brystet, og jeg gleder meg veldig til å ha den på meg, forteller Nadia Hasnaoui om sin Hardangerbunad.

- Jeg gleder meg til liv og røre, stup og skyt som vi sier i Sporten, sier Pål Gordon om den to timer lange sendingen på NRK1.

Årets 17. mai fører til brudd på en 20 år lang 17. mai-feiring for Nadia.

- Vi har alltid en stor lunsj med familie og venner, og den tradisjonen blir brutt i år.

Pål Gordon Nilsen derimot satser på å rekke sin tradisjon, nemlig å gå ut og spise på restaurant på hjemstedet Romerike sammen med kone, barn og andre vennefamilier.

LES: Send oss dine 17. mai-bilder!

- Tradisjon å kommentere

Når barnetoget i Oslo nærmer seg slottsplassen tar kommentatorene Agnes Moxnes og Karen-Marie Ellefsen over både på NRK1 og NRK2.

Karen-Marie Ellefsen og Agnes Moxnes

Karen-Marie Ellefsen og Agnes Moxnes

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

- Det er nesten blitt en tradisjon å kommentere sendingen, sier Karen-Marie Ellefsen, som kommenterer toget for femte gang.

I motsetning til da hun som barn alltid gikk først i toget hjemme i Valdres i speideruniform, har hun nå fast plass opp på Slottsplassen i egen bunad fra Valdres.

Også for Agnes er blitt tradisjon å jobbe på 17. mai, for tredje gang stiller hun i Rondastakk og rutaliv fra Nord-Gudbrandsdalen. Stakken har hun lånt ettersom deler av hennes familie kommer i fra Lesja. Etter sending tar hun kvelden fri.

- Vi pleier å samles noen venner til middag på kvelden, til bunadsfri fest.

Fra Slott, Storting og Skaugum

Rundt forbi Slottet vil reporter Birte Njøsen Horne intervjue festglade mennesker i sin Sunnfjordbunad med rødt liv.

- Når det gjelder 17. mai-tradisjoner, så handler det mest om mat. Ingenting slår mamma sin røde 17. mai-gele med blå druer og hvit krem, formet som et flagg!

Disse rapporterer direkte fra 17. mai-feiringen

Birte Njøsen Horne, Rune Alstedt og Erik Baanerud.

Foto: Ole Kaland (montasje) / NRK

Rune Alstedt stiller likhet med stortingspresidenten i mørk dress.

- Det blir full pakke, hvit skjorte, slips og 17. mai-sløyfe.

Møtet med stortingspresidenten er blitt en innarbeidet tradisjon, det er Thorbjørn Jagland selv som ringer Rune og spør om det blir det ”samme som i fjor”. Etter sending venter et tradisjonelt 17. mai-måltid med familien; pølse med lompe og bløtkake.

Erik Baanerud kommer i sin egen Solør Odalsbunad som han fikk sydd da han var noen og tjue, for tredje gang.

- Jeg synes det er fint med bunad, men det er ikke behagelig å gå med.

Tradisjonen tro jobber han på 17. mai slik han har gjort siden 1995, og i år rapporterer han både fra Skaugum på morgenen og senere fra Stabæk.

Iført en egenbrodert bunad fra Øst-Telemark gleder reporter Caroline Bækkelund Hauge seg til å ta fatt på nok en arbeidsdag 17. mai.

- Det er veldig ålreit for du møter folk som er glade, uansett vær!

Caroline Bækkelund Hauge

UANSETT VÆR: I fjor regnet det godt ned på reporter Caroline Bækkelund Hauge.

Foto: NRK