Oppskrifter en nasjonaldag verdig

Tiden er inne for å komme i 17. mai-stemning! Om du trenger tips til årets røde, hvite og blå meny er dette artikkelen for deg.

Jordbærkake

Mmmm. Jordbærkake. Et passende lite pausemåltid på nasjonaldagen.

Foto: Tone G. Johannesen

God mat er en rød tråd gjennom 17. mai-feiringen. Mange nyter både ett og to måltider på kafé eller resturant på denne festdagen, men så er det hyggelig å kunne slå på stortromma hjemme også.

Her følger noen tips til menyen.

God start på dagen

Det sies at frokosten er dagens viktigeste måltid. Dette gjelder like mye på 17. mai. Hvilken bedre måte å komme i feststemning på enn å starte med en god matbit på morgenkvisten?

Omelett

Omelett.

Foto: DR

Du trenger ikke å stå opp før fuglene om du skal ha omelett til frokost. Det smaker godt og gir rom for din egen kreativitet.

I denne oppskriften finner du fire ulike varianter av omelett, alle med et hint av vår og feststemning.

Pinjekjerner og geiteost, grønn asparges, urter eller peperonata - disse ingrediensene gjør hver av omelettene til en smakfull start på dagen. Server på ferskt brød eller med en grønn salat.

Uten mat og drikke ...

Barnetog, folketog, leker, musikk og festlig lag - 17. mai består av mer enn bare vifting med flagg. Vi har tradisjon på å begynne feiringen tidlig, og holder det gjerne gående til det skumrer.

Når en er på farten en hel dag er det viktig å spise nok. Et mellommåltid er på sin plass, og hvorfor ikke gjøre litt stas på dette gildet også?

En spansk mandelsuppe lyser kanskje ikke norsk nasjonalfeiring, men skinnet kan bedra, og med vårløk, druer og spekmat til er dette definitivt god festmat. Og hvorfor ikke prøve noe nytt?

Suppen serveres kald, og du kan gjerne lage den kvelden før for å spare tid.

Mandelsuppe

Mandelsuppe.

Foto: Fra TV-serien Mat med Anne / DR

Et annet, og kanskje mer norsk og tradisjonsrikt alternativ er en vårlig potetsalat med røykelaks. Også dette kan lages kvelden før, for så å raskt tilberedes når familien sitter rundt bordet.

Vårlig potetsalat med røykelaks

Vårlig potetsalat med røykelaks.

Foto: Ellen Flå / NRK

Middagskos

Barna er trøtte i beina og magene rumler. Innen middagstider har familien allerede vært på farten i timesvis, og 17. mai-stemningen trenger pimping.

Det hviler et tradisjonelt nordmannspreg over rømmegrøt, og det gjør dette til et flott middagsvalg på nasjonaldagen. At det er raskt å lage er også en bonus. Server med spekeskinke og blåbærsaft.

Rømmegrøt og spekemat

Rømmegrøt.

Foto: NRK

Om grøt ikke frister når bunaden er på og flagget er heist til topps, så kan kanskje seifilet med urter, brødsmuler og geiteost pirre smaksløkene. Retten er lett å lage, men holder likevel høy feststandard. Pen å se på er den også, så her er det bare å invitere svigermor!

Seifilet med salat

Seifilet med salat.

Foto: Ruth Følstad / NRK

Søtsug

I rekken av norske tradisjoner står kakespising sterkt. Vi spiser kaker med hjertelighet, og på 17. mai kan vi kose oss med god samvittighet - det er jo hele Norges fest- og kakedag!

En frisk iskake med bringebær og pikekyss smaker vår og blir lett en favoritt hos både små og store.

Iskake med bringebær og pikekyss

Iskake med bringebær og pikekyss.

Foto: Øyvind Wik / NRK

En søt jordbærkake er også perfekt som dessert. Flott pynt med friske jordbær, krem og blåbær setter et norsk preg i rødt, hvit og blått.