NRK vil ha dine mai-bilder!

NRK fyller et digitalt norgeskart med bilder fra 17. mai-feiringer over hele verden. Les hvordan du får ditt bilde med på kartet her.

NRKs bildekart for 17. mai

NRK kart-app for 17. mai

Innstillinger -> Personvern -> Stedstjenester.

I fjor fikk NRK inn over 13.000 bilder fra feststemningen i hele Norge på 17. mai. Vi fikk se frokoster, festkledte ungdommer, russ, pyntede hunder, unger med is, norske flagg og alt som hører nasjonaldagen til. Mange av bildene rullet også over TV-skjermen gjennom sendingen.

Vil du dele dine 17. mai-minner med NRK i år igjen?

Slik gjør du

Ta bildet med telefonen din og send dem inn til NRK! Bilder som sendes inn plasseres på norgeskartet, nøyaktig på det stedet der du tok bildet. Feirer du i utlandet kan du også sende inn bilder!

For å sende inn bilder må du benytte bildetjenesten Instagram, og emneknagg (hashtag) #nrk17mai. Dersom du ikke vet hva Instagram eller emneknagg er, kan du lese videre for forklaring.

Se det digitale 17. mai-kartet her!

Løsningen krever at man har en smarttelefon og bruker en bestemt app. Om du i tillegg huker av for at bildene dine ikke skal være private, vil alle kunne se bildene på vårt digitale norgeskart på NRK.no/17mai.

Stedstjenester

Hvis du allerede har appen Instagram på telefonen vil det vanligvis fungere om du slår på «Legg til på bildekart» i det du poster bildet (se bilde til høyre).

Legg gjerne til en beskrivelse av bildet, for eksempel hvor dere er og hva dere gjorde, og husk å inkludere emneknagg #nrk17mai i teksten.

Dersom det ikke virker

Bildekartet oppdateres en gang i minuttet. Om det ikke virker kan det være flere grunner til dette. Mest sannsynlig skyldes det at du ikke har aktivert stedstjenester på telefonen din. Om du bruker en iPhone eller iPad, gjør du det slik: Gå først inn på:

Innstillinger -> Personvern -> Stedstjenester.

NRK app 17. mai-kart

Slå på stedstjenesten.

Slå deretter på Stedstjenester, og sjekk at det også er slått på for appen Instagram, som du finner lengre ned på lista (se bilde).

Slik gjør du det med Android

Android: Slik aktiviserer du GPS for Instagram.

Aktiverer enten «GPS-tagg» eller «Lagre sted i bilder», alt etter som hvilken modell du har.

Om du bruker Android gjør du som følger: Gå inn på «Innstillinger», og sørg for at «Plassering» eller «Posisjonstilgang» er aktivert.

På mange telefonmodeller må du også aktivere stedsinformasjon i selve kamera-appen. Da starter du ganske enkelt kamera-appen som følger med mobilen, og går inn på «Innstillinger» før du tar bildet (vanligvis er dette et tannhjul-symbol). Der aktiverer du enten «GPS-tagg» eller «Lagre sted i bilder», alt etter hvilken modell du har.

Ufrivillig tagget?

Er du ufrivillig tagget i et bilde på kartet vårt kan du sende en mail til moderator og rapportere det. Du går frem på følgende vis: Trykk deg inn på et bilde. Trykk så på «rapporter bilde» under høyre hjørne. En ferdig adressert mail dukker opp, og du kan rapportere om nøyaktig hvilket bilde du vil ha fjernet.

NRKs 17. mai-kart app
Foto: NRK

Om du ikke vil dele bilder med oss, men har tanker om 17. mai du gjerne vil formidle, så kan du gjøre det via Twitter. Les mer her:

Om du ikke klarer å sende inn bilder ved hjelp av forklaringen over, poste problemet i kommentarfeltet under, så vil vi hjelpe deg!