Hopp til innhold
Kronikk

Miljøbevegelsens mørke understrøm

Det er ikke tilfeldig at konspirasjonsteoretikere og deler av alternativmiljøene trekkes mot miljøbevegelsen og Miljøpartiet De Grønne.

Kurt Oddekalv

Kurt Oddekalv, her fotografert i forbindelse med miljøaksjon han ledet i 2006, har den siste uken fått oppmerksomhet for oppsiktsvekkende meninger.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Kurt Oddekalv, leder for Norges Miljøvernforbund, har havnet i hardt vær etter å ha lenket til et nynazistisk nettsted. Parallelt med dette har det kommet frem at Oddekalv er tilhenger av chemtrails-teorier om at myndigheter eller andre sprøyter oss med skadelige kjemikalier kamuflert som kondensstriper fra fly, og er kritisk til vaksinebruk.

«Chemtrails» er i virkeligheten vanndamp og luft som strømmer ut av flymotorer når drivstoffet forbrennes, og som fryser til iskrystaller i den kalde luften. Siden slutten av 1990-tallet har det imidlertid sirkulert teorier om at det i virkeligheten dreier seg om værmodifisering, forsøk på å bremse den globale oppvarmingen eller eksperimenter med kjemiske våpen. Enkelte hevder til og med at formålet er å gjøre folk syke, eller endog hjernevask.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Været som masseødeleggelsesvåpen

I Norge har disse forestillingene særlig blitt fremmet av Per-Aslak Ertresvåg, som i en rekke bøker har beskrevet hvordan en skjult maktelite kontrollerer verden. Et av målene deres er en drastisk befolkningsreduksjon, som skal oppnås ved hjelp kunstig produserte sykdommer, kjemikalier fra fly og giftige vaksiner.

Forestillingen om chemtrails dukker ofte opp sammen med forestillingen om hemmelige strålevåpen kamuflert som atmosfæreforskning. Miljøvernforbundet ser ut til å ha overtatt også denne forestillingen.

John Færseth, journalist og medieviter

Forestillingen om chemtrails dukker ofte opp sammen med forestillingen om HAARP, hemmelige strålevåpen kamuflert som atmosfæreforskning, som brukes til å utløse jordskjelv og uvær. Miljøvernforbundet ser ut til å ha overtatt også denne forestillingen – i oktober 2010 advarte de mot HAARP under overskriften «Været som masseødeleggelsesvåpen».

LES SVAR FRA MDG: Konspirasjonsteorier som samfunnsproblem

Feilaktig om Putin og Obama

Mens de store miljøorganisasjonene har tatt avstand fra slike forestillinger, kan de dukke opp rundt mindre organisasjoner som Vannbevegelsen, der daglig leder Trude Malthe Thomassen har uttalt seg kritisk om vaksiner og oppfordret til å se nærmere på påståtte forbindelser mellom Folkehelseinstituttet og bankfamilien Rockefeller. Malthe Thomassen er også talsmann for konspirasjonsteoriene om at daværende president Bush selv stod bak terrorangrepene 11. september 2001.

I mai delte MDG-kandidatene Øyvind Solum og Rasmus Hansson talerstol med en kjent konspirasjonsteoretiker og antivaksineaktivist fra miljøet rundt nettstedet Nyhetsspeilet, riktig nok uten at de eller Mari Gjengedal fra Utviklingsfondet var klare over hva han hadde tenkt å si i appellen sin.

Det skal sies at Miljøpartiet De Grønne har gjort mye for å distansere seg fra slike forestillinger og fremstå som et seriøst parti.

John Færseth, journalist og medieviter

På samme tid gjenga et lokallag av De Grønne feilaktige påstander om at Russlands president Vladimir Putin hadde tatt opp konsernet Monsanto som et problem under et møte med Barack Obama.

Malthe Thomassen og den omtalte taleren – som driver nettstedet Monsanto.no, som kombinerer faktiske og feilaktige påstander om selskapet og genmanipulering generelt med personangrep på meningsmotstandere – står eller har stått på lister for partiet, selv om det skal sies at Miljøpartiet De Grønne har gjort mye for å distansere seg fra slike forestillinger og fremstå som et seriøst parti.

Spesiell appell innenfor alternativbevegelsen

Nettet har utvilsomt bidratt til å gjøre slike forestillinger mer utbredt på generell basis. Samtidig er det kanskje ikke tilfeldig at det er nettopp rundt De Grønne og Miljøvernforbundet de ser ut til å trives best.

Dette er ikke en oppfordring til å ikke stemme på De Grønne eller engasjere seg i miljøvernbevegelsen. Fra ledende hold foregår det for tiden en aktiv opprydning og oppgjør med dette tankegodset.

John Færseth, journalist og medieviter

De Grønne er om ikke nystartet, så i hvert fall i ferd med å få sitt endelige gjennombrudd, noe som gjør det attraktivt for personer med avvikende forestillinger som har gitt opp de etablerte partiene. I tillegg er det grunn til å tro at begge disse organisasjonene har appell innenfor alternativbevegelsen, en sekkebevegelse for alt fra tilhengere av nyåndelig religion til alternative behandlingsformer som homøopati og healing.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Her har det i flere år vært en voksende interesse for konspirasjonsteorier, ikke minst omkring legemiddelindustrien og helsemyndighetene. Det har også vært en tendens til å kombinere disse med teorier om terrorhandlingene 11. september og chemtrailsfenomenet, for ikke å snakke om vaksinemotstand, som ofte har vært lånt fra mer eller mindre høyreorienterte amerikanske kilder.

Tankegods i grunnfjellet

Også Per-Aslak Ertresvåg har bakgrunn fra dette miljøet, og var lenge en hyppig brukt foredragsholder på alternativmesser. Både De Grønne og Miljøvernforbundet har henvendt seg aktivt til dette miljøet gjennom stands på alternativmesser, og i Miljøvernforbundets tilfelle aktiv bruk av nyreligiøs symbolikk i form av «totemer».

Dette er ikke en oppfordring til å ikke stemme på De Grønne eller engasjere seg i miljøvernbevegelsen. Fra ledende hold foregår det for tiden en aktiv opprydning og oppgjør med dette tankegodset. Det samme er tilfelle i alternativbevegelsen.

Men det eksisterer en understrøm av slikt tankegods i «grunnfjellet». Og vi skal ikke bli forundret om vi ser den dukke opp igjen.

Kronikkforfatteren slipper i august boken «KonspiraNorge», om konspirasjonsteorier i Norge.