Hopp til innhold

Dette vil de kopiere i Tønsberg

Oslo har gode erfaringer med tilbud om akuttovernatting for tiggere. Disse planene vil Vestfold Røde Kors kopiere og bruke i Tønsberg.

Det var mye kø utenfor overnattingstilbudet i sentrum etter at romfolk ble kastet ut av Sognsvann

Røde Kors og Kirkens Bymisjon i Oslo, samarbeider om et overnattingstilbud for fattige tilreisende.

Foto: Daria Zoric / NRK

Røde Kors gir ikke opp kampen om å etablere et tilbud om akuttovernatting for tiggere i Tønsberg.

Oslo var første by i Norge med et slikt tilbud, og erfaringene fra hovedstaden er såpass gode at man ønsker å kopiere tilbudet i Vestfold.

– Vi har planer klare. De er nøyaktige kopier av de planene som Røde Kors allerede har iverksatt i Oslo. Ved siden av det så har vi et ønske om å finne et alternativ som er bedre enn det alternativet som vi har sett i messeområdet nå over tid. Det er verken byens befolkning, eller Røde Kors, tilfreds med, sier daglig leder i Vestfold Røde Kors, Bjørn Hjalmar Andersen.

Les også:

Gode erfaringer i Oslo

Et av argumentene som ble brukt mot et tilbud for akuttovernatting i Oslo, var at man mente at det bare vil trekke flere tiggere til byen og at det fort kunne bli bråk ved overnattingsstedene. Etter 6 måneder viser det seg kun å være myter hevder organisasjonen.

Grete Herlofson, Røde Kors

Grete Herlofson forklarer at erfaringene fra Oslo er gode, og at flere byer burde følge etter.

Foto: Olav Saltbones / Røde Kors

– Det er farligere å stå i drosjekø i Oslo, enn det er å stå i en kø og overnatte på tilbudet til Røde Kors. Vi har siden starten kun tilkalt politiet under en håndfull ganger, og det har vært for å bistå med orden i køen, sier avdelingsleder for omsorg og foreningsutvikling i Røde Kors, Grete Herlofson.

– På forhånd ble det jo sagt at dette kom til å trekke til seg enda flere tiggere til Oslo. Hva er erfaringen der?

– For det første kan vi ikke si at alle som overnatter hos oss lever av tigging. For det andre er kapasiteten vår sprengt, men det er ingenting i våre eller politiets tall at det kommer flere til Norge på grunn av dette tilbudet. Så jeg tror vi med sikkerhet kan si at ingen reiser til Norge for å kunne sove under tak, sier Herlofson.

Økonomien er på plass

I fjor tildelte regjeringen nær 10 millioner kroner til frivillige organisasjoner, ment til å bruke til humanitære tiltak for tiggere. Røde Kors og kirkens bymisjon i Oslo fikk 4 millioner kroner av den pakka.
I Vestfold har man ikke fått tilskudd til drift av et slikt tiltak, men økonomien skal være på plass.

Les også: Millioner til tiggere

Bjørn Hjalmar Andersen

Bjørn Hjalmar Andersen ønsker å kopiere planene.

Foto: Røde Kors

– Røde Kors har midler til å kunne gjøre våre egne prioriteringer. Det er viktig for oss at vi ikke er avhengige av myndigheter for å kunne iverksette de tiltakene vi syntes er viktig, forklarer Andersen, og legger til:

– Vi har sett for oss et enkelt, akutt overnattingstilbud som skal være med løse de problemene vi har sett i messeområdet. Blir det sprengkulde, så blir det også umulig for Røde Kors å sitte å se på at disse menneskene skal få det enda vanskeligere.

Flere burde gjøre dette

Ifølge Herlofson bør flere byer nå tenke som Tønsberg.

– Det er definitivt mulig å kopiere planene fra Oslo, og flere burde gjøre det. Vi er et land som burde sørge for verdighet for folk som kommer hit for å søke et bedre liv. Og det er ikke verdighet, verken for dem som overnatter ute eller for lokalsamfunnet som blir belastet, at folk skal måtte overnatte ute i et av verdens rikeste land, forklarer hun.

– Skal Røde Kors drive et tilbud, så er det ikke snakk om å åpne et hus og gi det til disse menneskene. Da vil vi være der og passe på at det går i ordnede former, avslutter Andersen.