De skinnmagre hønene som Vazelina Bilopphøggers synger om hadde ikke hatt en sjanse i messehall A i Tønsberg denne helgen. For her er det samlet lekre fjærfe i alle farger og fasonger med bare ett mål for øye. Å bli kåret til den vakreste.

– Dommerne tar utgangspunkt i hvordan de gamle, historiske rasene så ut og undersøker spesielle kjennemerker ved dem, forteller Jonas Løvaas Gjerstad i Vestfold Hobbyfjærfeklubb mens dommer Trond Edvardsen sjekker en Brahma, en prydrase som opprinnelig kommer fra India.

Jonas Løvaas Gjerstad - Jonas Løvaas Gjerstad har med seg over 50 fjærfe til utstillingen, blant annet flere eksemplarer av hollandsk dverghøns. - Foto: Jan Gulliksen / NRK

Jonas Løvaas Gjerstad har med seg over 50 fjærfe til utstillingen, blant annet flere eksemplarer av hollandsk dverghøns.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Stoppet av fugleinfluensa

På midten av 2000-tallet ble hobbyfjærfe-entusiastene kraftig berørt av fugleinfluensaen.

Mattilsynet innførte restriksjoner mot å ha fuglene utendørs og det ble lagt ned forbud mot å ha utstillinger.

Dette førte til at mange la hele hobbyen på hylla.

Rekordstor oppslutning

Nå bruses det med fjærene igjen. Over tusen hobbyfjærfe er samlet i Tønsberg denne helgen for å kjempe om heder og ære.

– Jeg ble litt overrasket over oppslutningen. Vi har rasefjærfe av typene høns, dverghøns, prydhøns, ender, gjess, kalkuner og fasaner fra hele landet. Dette blir den største landsutstillingen på 15 år, sier Jonas Løvaas Gjerstad.

Sør-amerikansk Araucana - Den søramerikanske Araucana har øredusker, ingen hale og legger grønne egg. - Foto: Jan Gulliksen / NRK

Den søramerikanske Araucana har øredusker, ingen hale og legger grønne egg.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Redder gamle raser

Og det er ikke bare til egen glede og behag at folk driver med fjærfeoppdrett. Mye av dette arbeidet er faktisk viktig i den forstand at gamle raser blir tatt vare på.

Og det er tydeligvis ikke nødvendig å bo i grisgrendte strøk for å dyrke denne hobbyen. Jonas Løvaas Gjerstad bor i sokkelleilighet og har 60–70 rasefjærfe.

– Huseieren synes det er spennende med hønsehus i hagen, og jeg er gode venner med naboene. Det har ikke kommet en eneste klage på sju år.

Egg - Det verpes mange egg i messehallen i helgen. De havner i vaffelrøra. - Foto: Jan Gulliksen / NRK

Det verpes mange egg i messehallen i helgen. De havner i vaffelrøra.

Foto: Jan Gulliksen / NRK
Norsk jærhøns - Jærhøns er den eneste norske hønserasen. Den har trolig eksistert siden vikingtida. - Foto: Jan Gulliksen / NRK

Jærhøns er den eneste norske hønserasen. Den har trolig eksistert siden vikingtida.

Foto: Jan Gulliksen / NRK