Hopp til innhold

Ny journal kan redde liv

– Kjernejournal er noe vi har ventet på i mange år. Det kan bety forskjellen på liv og død, sier overlege Jon Erik Steen-Hansen.

Hos legen

Det er svært viktig at helsepersonell har livsviktige opplysninger om pasienten før de starter behandling. Illustrasjonsfoto.

Foto: Colourbox

Fredag la helseminister Bent Høie fram en lov om pasientjournaler, og det åpner for en kjernejournal. Dette er en elektronisk løsning som samler viktige opplysninger om helsa vår på ett sted.

– En kjernejournal er et utdrag av pasientjournaler, som er viktig i øyeblikkelig hjelp-situasjoner, sier overlege Jon Erik Steen-Hansen ved prehospital klinikk på Sykehuset i Vestfold.

Dette betyr at selv om du blir syk et annet sted i landet enn der du har fastlege og et sykehus som har journal på deg fra før, så vil de viktige opplysningene bli tilgjengelig for det helsepersonell som skal behandle deg.

Kun det viktigste

 Jon Erik Steen-Hansen

Overlege Jon Erik Steen-Hansen har ventet mange år på en journal, som er tilgjengelig over hele landet.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

En kjernejournal skal inneholde opplysninger som oppdaterte medisinlister, allergier for enkelte legemidler og også sjeldne reaksjoner på legemidler.

– Noen er spesielt sensitive overfor noen medikamenter, og da er det viktig at helsepersonell vet dette, sier Steen-Hansen.

I tillegg bør det stå opplysninger om personen har operert inn pacemaker. Mange pasienter har også en form for pustestøtte hjemme i form av enkle respiratorer. Dette er viktig for helsepersonell å vite før de begynner å behandle pasienten. Også sjeldne sykdommer skal opplyses om.

Steen-Hansen er klar på at kjernejournalen ikke skal erstatte pasientjournalen. Pasientjournalen skal oppbevares hos legen eller stedet du er behandlet tidligere. Mens kjernejournalen skal være tilgjengelig over hele Norge.

– Det skal ikke ligge sensitive opplysninger som ikke har noen grad av hast eller ikke er viktig i en livstruende situasjon, sier Steen-Hansen.

Ventet i mange år

En slik type journal er noe legene har etterlyst i mange år.

Hvorfor har det tatt så lang tid?

– Jeg vet ikke. Kanskje vi ikke har vært høylytte nok, eller kanskje har andre felt innen helsevesenet blitt prioritert høyere, sier Steen-Hansen.

Han vet ikke per dags dato når kjernejournalen vil være tilgjengelig i Vestfold. I øyeblikket utføres det prøveprosjekter i en del kommuner i Trøndelag, og i Stavangerområdet. Hvor lenge disse skal vare er usikkert.

Steen-Hansen håper at evalueringen konkluderer med at alt fungerer optimalt, slik at andre også kan ta i bruk teknologien så raskt som mulig.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark